≫ 

Tri crne tačke na mapi smrti u Srbiji: Porastao broj ubijenih žena od početka godine, "skok" od ovog meseca

Poslednja tri slučaja zabeležena u periodu kraćem od mesec dana - od 26. avgusta do 20. septembra

  • 1
Gradovi u kojima su žene ubijene u porodičnom nasilju Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Broj žena žrtava porodičnog nasilja u Srbiji za 2022. godinu porastao je od poslednjeg izveštaja. Kako koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević kaže, sa tri nove žrtve femicida nalazimo se na jednu žrtvu "udaljenosti" od broja žrtava u celoj prošloj godini. U razgovoru za Telegraf.rs tvrdi da je prošle godine bilo 24 ubijene žene za celu godinu, dok je do sada ubijeno njih 23.

Prema izveštaju s kraja avgusta, žrtava nasilja nad ženama bilo je 20. Sada je taj broj za tri veći.

- Broj ubijenih žena od početka godine do ovog časa je 23. To je jedan mnogo veliki broj imajući u vidu da je tek kraj septembra. Imamo još tri puna meseca do kraja godine. U celoj prošloj godini je bilo 24 ubijene žene. Znači, potpuno smo se primakli tom broju. Ne znam šta da kažem. Šta god da kažem malo je, jer to su stvarno strašni podaci - kaže nam Vesna Stanojević, dodajući da je avgust, do kog je prema pređašnjem izveštaju bilo tri ubijene žene manje, daleko za nama.

Povodom informacije o pretučenoj 19-godišnjakinji, sestri poznate influenserke, kada je u porodičnom nasilju stradala i dvomesečna beba, pitali smo se koliko je nasilja nad ženama u zemlji zabeleženo od početka godine do ovog časa. Procena je da je taj broj desetinama puta veći od broja ubijenih.

Vesna Stanojević, Koordinator sigurne kuće Vesna Stanojević / Foto: Nikola Tomić

- Prebijenih, povređenih, maltretiranih, izbačenih na ulicu... to su brojevi za koje još nemamo podatke, to su neuporedivo veći brojevi - rekla nam je Stanojević navodeći da će ti podaci moguće biti poznati tek na kraju 2022.

U vezi sa poslednja tri slučaja koja prethodni izveštaj nije uključio navodi da su se desili u Zemunu, Subotici i Aranđelovcu.

Subotica

Robert V. izbo je svoju bivšu suprugu 54-godišnju Ljiljanu, 20. septembra, godinama nakon razvoda. Sa mesta nesreće odvezao se vozilom pežo 307, za kojim je bila raspisana potraga. Potom je pokušao samoubistvo.

Supružnici su se ranije razveli zbog toga što je Robert zloupotrebljavao alkohol. Upoznati sa slučajem govorili su da ga supruga nikad nije prijavila, ali da ju je godinama maltretirao.

Zemun

Ubistvo se desilo 18. septembra oko 21 čas. U kući u Zemunu, nakon verbalne rasprave, drvenom palicom S. D. (33) pretukao je svoju 27-godišnju suprugu koja je od zadobijenih povreda preminula.

Ubijena žena zatečena je u kući na podu, sa maramom vezanom preko usta.

Okrivljeni se pred tužiocem branio ćutanjem. Sa ubijenom ima dvoje dece.

Aranđelovac

Zoran M. (61) na smrt izbo svoju suprugu Draganu (55), a nakon toga pokušao da počini samoubistvo.

To se desilo 26. avgust u u porodičnoj kući u Aranđelovcu.

Zločin je prijavilo dete para.

Zoranu su navodno 20. 08. izrečene obe hitne mere zbog nasilja u porodici. Zoran je suprugu navodno verbalno uznemiravao i vređao jer je bio ljubomoran i mislio da ga vara.

Video: Ispovest Smiljane kojoj je bivši partner spalio kuću: Tukao me, zlostavljao, živela sam u strahu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    30. septembar 2022 | 09:33

    Dok se zakon ne promeni i smrtna kazna da se uvede tako ce biti nazalost i dalje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA