≫ 

Srpski matematičari uoči Balkanske olimpijade: "Možda ću biti malo razočaran ako uzmem srebro"

Učenici Matematičke gimnazije u zbiru već imaju 700 medalja

  • 0

Da li će zbiru od 700 medalja učenici Matematičke gimnazije naredne nedelje dodati još nekoliko, videćemo po završetku Balkanske olimpijade iz informatike. Poslednjeg dana priprema, zadovoljni održanim predavanjima i vežbama, kažu da očekuju bar srebro.

Na Olimpijadi ih očekuju dva takmičarska dana. Dnevno će za rešavanje tri zadatka imati po pet sati. Toliko su trajale i poslednje pripreme, piše RTS.

- Danas smo se fokusirali na zadatke, gde imam malo više kucanja zato što je to veoma bitno na ovom takmičenju. Nije dovoljno da mi sami vežbamo i onda je stvarno dobro što se ovo organizuje - navodi Filip Bojković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu navodi da mu pripreme protiču super. Očekuje da na takmičenju uzme srebrnu medalju.

- Možda bih malo bio razočaran ako ne uzmem srebro, ali medalja je medalja - kaže Vukelić.

Matematička gimnazija učenik Mateja Vukelić / RTS Printscreen

Uz mladiće je i jedna devojka. Anja će pokazati znanje na Evropskoj informatičkoj olimpijadi za devojke.

- Medalja mi nije cilj, već to više volim da posmatram kao posledicu nečega što radim, i čime se bavim u slobodno vreme, jer volim da istražujem neke projekte ili da se bavim algoritmima i nekim temama koje razvijaju i druge segmente u životu - kaže Anja Milošević, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu.

Simulacija takmičenja

Posle teorijskog dela časa, usledila je simulacija takmičenja.

- Svi zadaci se iz takmičarskog programiranja se automatski kontrolišu za sve zadatke postoji napravljen set kao test primera. Želimo da vidimo kako će da se snađu - navodi Vladimir Milenković, predavač.

Anja Milošević ulenica Anja Milošević / RTS Printscreen

Mladen Puzović, zamenik vođe ekipe za Balkansku olimpijadu iz informatike navodi da je svaki čas drugačiji.

- Nekad učimo nove teme koje su izuzetno aktuelne u svetu takmičarskog programiranja, tako da je svaki čas drugačiji i interesantniji - objašnjava Puzović.

Redovne pripreme održavaju se tokom cele godine, a intenziviraju se pred samo nadmetanje. Onda stižu medalje. Nadaju se da će tako biti i ovog puta.

Video: Dodeljena priznanja Heroj 35. Beogradskog maratona: Nagradu poneo i najstariji učenik 88

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA