Dobra vest za Čačane: Dovoljne zalihe gasa, radijatori će tokom zime biti topli

Sjajne vesti pred zimu

  • 0
Radijatori bez vode, Čačak Foto: RINa

Grad Čačak od 2018. godine u potpunosti je svoj sistem daljinskog grejanja prebacio na gas i na taj način danas svoje domove greje oko 9.000 stanovnika grada na Moravi.

- Mesta za strah nema. Grejemo 9.000 korisnika sa šest blokovskih i sedam malih, individualnih kotlarnica. Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra. Za sada su povoljni vremenski uslovi, pa ne moramo ranije da startujemo. Srbijagas nam je pustio gas na čeliku, na većem pritisku. U velikim kotlarnicama, dakle u 80 odsto kotlarnica smo već izvršili tople probe, samog kotlovskoga kruga. Za manje kotlarnice, Srbijagas će nam pustiti gas u toku sledeće nedelje. Znači, za 15. oktobar ćemo biti apsolutno spremni - rekao je za RINU, Miljan Štrbac, direktor sektora tehničkih poslova JKP za grejanje „Čačak”.

Uzevši u obzir celokupnu geo-političku situaciju u kojoj se trenutno nalazi Evropa, a iz koje se ne nazire skoriji izlaz, postoje mogućnosti i prekida isporuke ruskog gasa, a samim tim i nestašica ovog energenta u našim toplanama. Ipak, prema rečima Štrbca, JKP za grejanje „Čačak” je spremno i za takav scenario.

- Za 80 odsto naših kapaciteta alternativa je mazut i njega imamo. To je stari sistem i u svim kotlarnicama postoje kombinovani gorionici na mazut i u kojima postoje rezervoari sa mazutom. Samo na dve manje, blokovske kotlarnice nemamo tu alternativu - kaže Štrbac.

Usled sveukupnog poskupljenja energenata za očekivati je i povećanje cene grejanja, dok čega će doći u narednom periodu i doći.

- Po Uredbi Vlade Srbije, oni će dotirati jedan deo cene gasa, a nama su se obratili i rekli da kalkulišemo cenu gasa iz novembra i decembra prošle godine. Na osnovu te uredbe mi smo doneli novu cenu, koja treba da ide na usvajanje u Skupštinu grada i nova cena će biti uvećana za 12 odsto -  istakao je Štrbac.

Kada se govori o merama štednje, Štrbac napominje da se ranijih godina sa grejnom sezonom počinjalo još prvog oktobra, ali da je sada zbog povoljnijih vremenskih uslova to pomereno za 15. oktobar, kao i da se u narednom periodu očekuje lepo vreme pa ranijeg početka grejne sezone neće biti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA