Leskovac sutra i prekosutra bez vode: Zbog havarije otkazane operacije, radiće se porođaji

Nastava će biti onlajn

  • 0

Leskovac i sva okolna sela biće bez vode od srede, 19. oktobra od 7 sati do četvrtka, 20. oktobra do 12 sati, usled velikog kvara na cevovodu koji se dogodio na putu ka Vlasotincu.

Sve operacije zakazane u Opštoj bolnici za sredu i četvrtak biće otkazane, dok će se realizovati samo one hitne.

Dijaliza će se vršiti noću, a pacijenti koji moraju da je obave preglede u toku dana biće upućeni u druge zdravstvene centre, rekao je danas za JuGmediu direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević.

Kako je dalje kazao laboratorija će se obavljati ručno u prostorijama ove zdravstvene ustanove, za šta oni imaju adekvatne aparate, a pacijenti će se slati za Niš, Lebane, eventualno Vranje.

- Radićemo samo hitne operacije, ono što je alarmantno, na primer kao što je porođaj, a ostalo ćemo slati za Niš - objasnio je Dimitrijević.

Dodao je da su sva odeljenja i službe u leskovačkoj bolnici dobila obaveštenje da napune posude sa vodom zbog sanitarno-higijenskih uslova i istakao da će u naredna dva dana ova ustanova biti bez tople vode.

- Mi u slučaju vanredne situacije imamo posude za vodu, sva odeljenja su obaveštena da napune kante, ali nažalost neće biti tople vode - kazao je on.

Prema njegovim rečima rendgen i skener će raditi neometano, tako da će pacijenti koji imaju zakazano tu vrstu pregleda obavljati regularno.

Zavod za javno zdravlje Leskovac takođe je obavestio građane da zbog nestanka vode, Centar za mikrobiologiju ZZJZ neće vršiti prijem materijala u četvrtak 20. oktobra.

Nastava onlajn, kapaciteti vrtića prepolovljeni

Svi vrtići na teritoriji grada Leskovca radiće sa 50 posto kapaciteta u naredna dva dana, zbog nestanka vode, rekla je zamenica direktorke Predškolske ustanove "Vukica Mitrović" Marija Rakić, prenosi JuGmedia.

- Roditelji su se uglavnom izjasnili da više njih neće u sredu i četvrtak neće dovoditi svoju decu, ali oni koji nisu u mogućnosti zbog posla da ta dva dana budu kod kuće sa decom, dovešće ih u vrtiće - objasnila je Rakićeva.

Ona dodaje da su tehničku vodu snabdeli u burad za tolaete, kao i termoste od inoska, 25 do 30 litara vode i ta voda će služiti za pranje posuđa koji će se prati ručno, a sav materijal sterilisan.

Školska uprava Leskovac donela je u toku jučerašnjeg dana odluku da zbog nestanka vode na teritoriji čitavog grada, sve osnovne i srednje škole u sredu i četvrtak pređu na onlajn nastavu.

- Mi smo sve roditelje obavestili putem viber grupa. Nemoguće je da se ta dva dana sve dezinfikuje jer imamo 300 učenika, tako da je ovo dobra odluka - kazala je jedna od direktorki leskovačke osnovne škole.

Roditelji su o ovoj odluci obavešteni putem poruka, kako bi se unapred pripremili na ovu novonastalu situaciju.

Video: Sigurnost na prvom mestu na srpski način: Vezao vrata pojasem da slučajno ne ispadne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA