Aranđelovac pleni lepotom u srcu Šumadije, doživeo je i nepravde: Poreklo njegovog imena oduševlio je mnoge

Jedna korisnica Tvitera objavila je tekst pisma koje je Miloš Obrenović 1859. godine upitio Vrbičkoj opštini, u kome je Aranđelovcu nadenut današnji naziv

  • 2
Aranđelovac, Bukulja, Venčac Foto: Ivan Strahinić

Smešten u Šumadiji, u podnožju planina Bukulja i Venčac, nalazi se prelepi grad Aranđelovac. Iako je pretrpeo mnoge nepravde, neke od njih i nedavno, kada je izgorelo Staro zdanje, a onda i srušeno parno kupatilo, ovaj grad i dalje pleni lepotom.

Poreklo imena ovog grada, takođe je, interesantno.

Jedna korisnica Tvitera objavila je tekst pisma koje je Miloš Obrenović 1859. godine upitio Vrbičkoj opštini.

"Opštini vrbičkoj, Velikoj i maloj pozdrav! Kao što sam juče u opštini usmeno izjavio, tako sada ovim i pismeno izjavljujem da opština pripremi kamen i ostali materijal, a ja ću ostalo platiti da se crkva podigne. Crkva ova želim da se zove 'Svetij Aranđel'. Na dan njene slave o Svetom Aranđelu držaće se od sad Vašar u Vrbici. Varoš Vrbica neka se od sada zove Aranđelovac. Dato u Bukoviku, 17. julija1859. Miloš Obrenović", stoji u pismu.

Podsećamo da je u martu mesecu simbol ovog grada, Staro zdranje, koje je već ionako bilo zapušteno, gotovo nestalo u požaru.

Već nekoliko godina ova, nekada impoznatna, građevina bila je predmet različitih lokalnih polemika, a najčešće i tužnih pogleda, budući da se pretvorila gotovo u ruševinu.

Staro zdanje je propalo i izgubilo svoj prvobitni sjaj usled godina neodržavanja i velikog broja pljački.

Ipak, nije oduvek bilo tako. Oni najstariji sećaju se i vremena kada je Staro zdanje bilstalo svojim punim sjajem i bilo mesto gde su mnoge istaknute ličnosti boravile. Mihailo Obrenović, vojvoda Živojin Mišić, Zdravko Čolić, Zoran Đinđić, bili su neki od njih.

Knez Mihajlo Obrenović je bio i finansijer izgradnje Starog zdanja, ali ga je prerana i nasilna smrt sprečila da je ugleda u konačnom obliku.

Krajem septembra, nestao još jedan simbol grada - parno kupatilo.

Parno kupatilo izgrađeno je početkom 20. veka a pod zaštitom države kao kulturno dobro nalazi se od 1989. godine. U okviru ovog kompleksa koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

Podsećamo da je uprava Aranđelovca izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovičke banje za kulturno dobro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    23. oktobar 2022 | 17:55

    Živim u Aranđelovcu, grad ima svojih vrlina i mana, ali ga ne bih menjala ni za jedan drugi u Srbiji.

  • baba smilja iz darosave

    23. oktobar 2022 | 17:25

    a tu je blizu i kuca vesne zmijanac selo dragolj 25 kilometara od bukulje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA