Kikinđanki "kuća na lakat" draža od Londona: Rekli joj da je to kanta bez dna, a danas nosi svetsko priznanje

Svi su mi rekli da sam poludela kad sam rešila da je kupim

  • 3
Kuća Sova, Kikinda Čedomir Vujanić i GRADSKI

Teško je u tuđini biti stranac. Pripadanje je jako važno. To je ono što sam osetila u momentu kada sam ušla u dvorište kuće, videla četiri sove u krošnji oraha, i rešila da je kupim. Svi su mi rekli da sam poludela, da je to kanta bez dna…

Tako je, u najkraćem, Kikinđanka Dragana Aleksić Piterson, objasnila zašto je pre nekoliko godina odlučila da kupi “kuću na lakat” u rodnom gradu, na uglu ulica Suvačarska i Laze Kostića, piše gradski.online. 

Uz puno ljubavi, volje, ali i sredstava, preuredila je neurednu Banaćanku u lepoticu. Kuća “Sova” je 2018. godine ponela svetsko priznanje. Dragani Aleksić Piterson koja već dugo živi i radi u Londonu, i arhitekti Aranki Blat, pripalo je priznanje “Čuvar prošlosti”. Svojevrsni Oskar u arhitekturi dodeljuje međunarodna organizacija ICOMOS, savetnik UNESCO za zaštitu kulturne baštine. Iako je proputovala ceo svet i ostvarila se kao poslovna žena, majka i supruga, ne krije da je posebno ponosna na ovu kuću:

- Bila sam u Japanu, Italiji, boravila u Moskvi, Londonu, Ženevi, Briselu. Održala sam tokom prethodne četiri decenije brojne govore i uvek tražila pare za nekog i nešto. Ipak, mogućnost da vam se obratim na ovoj izložbi, za mene je najlepši govor. Ovo je i najlepši povod da govorim. Hvala vam što se došli na otvaranje izložbe “Čuvar prošlosti, mali svet u velikoj Kikindi”. Hvala vam što delite i što ćete deliti iskustva, znanja, iskustva, talente, upornost, rad i ljubav za ono i za one koje volite. Hvala i Aranki Blat. Njena profesionalnost je neprevaziđena, a uz nas je istrajala u rehabilitaciji naše kuće. Hvala i mojoj mami, najboljoj na svetu, mojoj deci i svima koji su me podržavali. Prostorije kuće ispunjene su autentičnim nameštajem iz tog vremena. Nameštaj sam dobila od prijatelja i rođaka, a neke predmete kupila na buvljaku. Htela sam da kuća odražava moj karakter i da je sa svim karakteristikama iz vremena kad je sagrađena - navodi Dragana.

Kuća “Sova” sada prima goste iz raznih krajeva sveta, sarađuju sa humanitarnim organizacijama i Društvom za zaštitu ptica Srbije, a pomažu i deci kojoj je to potrebno.

- Želja nam je da još više budemo pristupačni građanima i širom otvorimo kapiju - rekla je Dragana Aleksić Piterson, vlasnica kuće ”Sova”, nakon otvaranja izložbe fotografija - dodaje ona.

Značaj deo profesionalne karijere provela je kao jedan od direktora Evropske banke na projektima očuvanja životne sredine, o čemu je naš portal već pisao.

U Kulturnom centru je izloženo 70 fotografija nastalih u kući “Sova”. Autori fotografija su Čedomir Vujanić, Jelena Veselinov, Ivana Jovanović, Goran Birimac, Zoltan Šari i Miloš Ivetić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gola Istina

    26. oktobar 2022 | 13:41

    Davati te pare za staru kucu, pritom dodjes da zivis u mestu iz kog svi beze, kada to kazem mislim jkoji imaju mogucnosti, isao bih i ja, ali sam trenutno u nemogucnosti zbog roditelja

  • Gola Istina

    26. oktobar 2022 | 13:40

    Davati te pare za staru kucu, pritom dodjes da zivis u mestu iz kog svi beze, kada to kazem mislim jkoji imaju mogucnosti, isao bih i ja, ali sam trenutno u nemogucnosti zbog roditelja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA