≫ 

Krda konja na niškim ulicama: Prelaze preko raskrsnica i bulevara, građani strahuju za njihovu bezbednost

Gotovo je nemoguće proći naseljem da se ne spazi zaprega ili po nekoliko konja koji se slobodno kreću

  • 1
Galop, Beograd, saobraćaj, konji, Printskrin: Instagram/ Moj Beograd

Nesvakidašnji prizori krda konja u urbanim sredinama retko se sreću, a Nišlijama je to skoro pa svakodnevica. Ne žale se zbog samih životinja, već kažu da su zabrinuti za njihovu bezbednost, s obzirom na to da često prelaze preko bulevara, raskrsnica i kružnih tokova, ugrožavajući tako i saobraćaj, posebno oko naselja Ledena stena, pišu juznevesti.com.

Na društvenim mrežama kruži video na kom se oko 10-ak konja kreće preko veoma prometnog kolovoza u blizini Metroa, gde su na kratko zaustavili saobraćaj. Vozači nisu odoleli da ne zabeleže prizor, a neki od meštana Ledene stene tvrde da je to krdo iz njihovog komšiluka i da ih vlasnik pušta da slobodno šetaju.

Gotovo je nemoguće proći naseljem da se ne spazi zaprega ili po nekoliko konja koji se slobodno kreću. Stanari tvrde da su navikli na njih, jer ih svakodnevno sreću iza svojih kuća kako pasu na livadama, kao i da im to ne smeta. Ipak, problem nastaje kada konji zalutaju, pa su zabrinuti za njihovu bezbednost.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)

Često nam dođu iza kuće i tu pasu. Pametni su i ne prelaze ogradu, tako da nam nikad ništa nisu oštetili, a za one koji dođu su prava atrakcija. Nama ne smeta što su po celom naselju, napuštenim livadama i poljima, ali ne bismo želeli da neki od njih nastradaju od automobila - kaže Nišlija.

U naselju ima odraslih konja, lepo uhranjenih i onih koji su u lošijem stanju zbog toga što ih pojedini građani koriste za vuču zaprege. Ima i ždrebadi, a meštani ističu da su svi od reda - pitomi i miroljubivi.

Svako ko hoće može da im priđe i zbog toga nam je drago, jer se i deca raduju, međutim, iako nama ne smetaju, greota je da se o njima ne brinu lepo. To su konji od jedanog čoveka ovde na Ledenoj steni i još jednog iz Beograd male, pa kad se oba krda udruže, kao da ste u kaubojskom filmu - kaže meštanin.

Na konje, ali i konjske zaprege požalio se jedan Nišlija koji već nekoliko godina radi kao taksista. Objašnjava da su jedan od najvećih problema na niškim ulicama upravo zaprege, jer usporavaju saobraćaj.

Ja razumem da neki od toga žive, ali natovare životinje, leto-zima, da vuku sve i svašta, drugo što ne možete da ih zaobiđete, jer vam tovar zaklanja pogled i onda, da ne bi rizikovali da se sudarimo sa nekim iz suprotne trake, mi napravimo kolonu u svojoj i nikom ništa, ne smeš ni da trubiš da ne uplašiš konja - svedoči Nišlija.

Objašnjava da su zaprege problem od vajkada u Nišu, ali da niko ništa ne preduzima, pa apeluje na nadležne da ne tolerišu građane koji, osim što ugrožavaju životinju i sebe, remete i saobraćaj u gradu.

Inače, građani su i ranije ukazivali na konje na niškim ulicama, a dolazilo je i do saobraćajnih nezgoda, u nekima su stradale životinje, a u okolini Vlasotinca pre dve godine u sudaru sa zapregom poginule su dve osobe.

Video: Neverovatna scena u Višnjičkoj banji: Konji jedu iz kontejnera usred bela dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA