KC Kragujevac počeo sa primenom nove metode za lečenje najčešće boljke kod Srba: Ima je svaki drugi stanovnik

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje urađeno je desetak ovakvih procedura koje su pokazale dobre rezultate, ne samo kod ozbiljnih hipertenzija, već i kod gojaznih i pacijenata sa neregulisanim dijabetesom

  • 1
Merenje krvni pritisak zdravlje Foto: Shutterstock

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, počela je primena nove metode u lečenju hipertenzije – renalnom denervacijom. Ta procedura pokazala se uspešnom u snižavanju pritiska kod pacijenata kod kojih terapija lekovima nije dala rezultate, prenosi rts.rs

Gotovo svaki drugi odrasli stanovnik Srbije ima povišen krvni pritisak. Bolest i faktor rizika za kardiovaskularne bolesti: moždanog udara, infarkta miokarda,srčane insufijencije,u pojedinim slučajevima, zahteva interventni pristup.

- Radi se o najtežim oblicima hipertenzije odnosno visokog krvnog pritiska, koja se zove rezistentna, što znači da je otporna na svu terapiju koju mi damo i dalje čovek ide i živi sa povećanim krvnim pritiskom - objašnjava prof dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Kragujevac.

U toj situaciji, kada se utvrdi da pacijent boluje od primarne hipertenzije, modalitet lečenja, postaje renalna denervacija. Minimalno invazivna interventna procedura u kojoj se koriste najnovije generacije katetera, snižava vrednosti krvnog prtitiska za 10 do 20 milimetara živinog stuba.

- Ulaskom u bubrežne arterije i isporučivanjem radiofrekventne energije na perirenalne nervne spletove koji se nalaze u okolini bubrežnih arterija uspevamo da trajno snizimo vrednosti krvnog pritiska i da na naj taj način sprečimo sve one komplikacije, koje dugotrajna neregulisana hipertenzija sa sobom nosi -  naglašava doc. dr Ivan Simić, sa Klinika za kardiologiju UKC Kragujevac.

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje,urađeno je desetak ovakvih procedura koje su pokazale dobre rezultate, ne samo kod ozbiljnih hipertenzija, već i kod gojaznih i pacijenata sa neregulisanim dijabetesom.

- Idealni pacijenti su oni kod kojih hipertenzija nije napravila veliko oštećenje svih krvnih sudova. Praktično, kod kojih ne postoji rigidnost zidova krvnih sudova - napominje dr Saša Hinić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Prema podacima svetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je najmasovnija nezarazna bolest čovečanstva. Procedura renalne denervacije, koja se od sada obavlja i u Kragujevcu besplatna je, to jest obavlja se o trošku države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razlog je slabo kretanje

    28. oktobar 2022 | 17:24

    Samo sedenje u kafa I I uz TV ja sam izuzetak I jos mnogi koji svaki dan prepesacim najmanje 5 km, nekad I deset plus voznja biciklom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA