≫ 

Pojavio se virus opasan po male bebe u Nišu: Obustavljen prijem na intenzivnu negu za novorođenčad

U ovom trenutku je troje dece pozitivno

  • 5

Dr Zoran Perišić, direktor KC Niš, potvrdio je da je zaustavljen prijem na intenzivnu negu za novorođenčad usled pojave RSV virusa, koji može biti opasan za tek rođenu decu i odojčad.

- Nema epidemije. Ništa se ne dešava tog tipa. Samo je zaustavljen prijem na intenzivnu negu za novorođenčad zato što se pojavio RSV virus. Njemu je inače vreme u oktobru, novembru, ali smo smatrali da treba delovati preventivno i na vreme zaustaviti širenje - rekao je Perišić.

U ovom trenutku je troje dece pozitivno, dodao je on.

- Svi su oni dobro, dobro reaguju na terapiju i niko nije u situaciji da se bori za život. Svi delovi pedijatrije rade, samo je obustavljen prijem u intentzivnu negu za ugroženu novorođenčad i oni se prebacuju u pedijatrijske ustanove u Beogradu da ne bi situacija eskalirala - pojasnio je Perišić.

Direktorka pedijatrije prof. dr Jelena Vojinović poručila je da su sva prevremeno rođena i druga deca dobro.

- Do pojave infekcije došlo je kada je u našu jedinicu intenzivnog lečenja za novorođenčad upućeno dvoje male dece, novorođenče od tri nedelje i odojče od dva i po meseca. Oni su bili životno ugroženi i inficirani RSV virusom. Ovaj virus inače izaziva uobičajenu lakšu respiratornu infekciju kod većine dece, ali ugrožena populacija su novorođenčad i odojčad. Srećom, oni su stabilizovani, reanimirani i sad već u oporavku - rekla je dr Vojinović.

Kako ja dalje navela, sproveli su preventivnu meru koja podrazumeva da će u narednih nekoliko dana obustaviti prijeme, a sa kolegama iz Beograda su dogovorili da će preuzimati bebe, dok se u Nišu ne sprovedu sve epidemiološke mere.

Virus se može prenositi kapljično i rukama.

- To jeste uobičajena infekcija koja se javlja u ovom periodu. Sličan problem imaju i intenzivne nege u drugim ustanovama u Srbiji - ističe dr Vojinović.

Trenutno u opticaju je i nekoliko varijanti adeno virusa, a očekuje se i virus gripa, poručila je doktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    2. novembar 2022 | 13:27

    Ajmo vakcineeeee 😂🤣😂

  • Čiča

    2. novembar 2022 | 12:57

    Idemooooouuuuu...

  • alimpije

    2. novembar 2022 | 16:01

    Postoji li u ovoj zemlji neka zdravstvena ustanova koja je ZDRAVSTVENA,ili su sve nispravne,nestručne,zaražene,korumpirane,jednom rečju NE ZDRAVSTVENE !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA