• 46

Trudnica sa detetom u rukama izbačena iz suda u Subotici? "Uhvatio me za nadlakticu, fizički me izgurao"

, Telegraf

Državna službenica J. J. u razgovoru za Telegraf.rs objašnjava da je u osmom mesecu trudnoće došla sa dvoipogodišnjim sinom u zgradu suda i da joj nije dozvoljeno da stupi u zgradu

 • 46
trudnica, majka dete u naručju, Sudija, sudski čekić, presuda

Foto-kolaž: Shutterstock

Na ulazu u Osnovni sud u Subotici krajem prošle nedelje jedna građanka doživela je neprijatno iskustvo. Sa dvoipogodišnjim dečakom za ruku i bebom ispod srca pokušala je da ostavi dokumenta na pisarnici suda. Pristup joj je onemogućen, a iz suda je, kaže, izbačena grubo. Iz Osnovnog suda, kojima smo tražili komentar, uputili su nas na Viši, a u njihovom odgovoru, koji je danas stigao, stoji ocena da nije bilo nepravilnosti u radu.

Kako nam je rekla J. J, koja je, inače, državna službenica, nemili događaj se desio u četvrtak, 3. novembra.

- Bilo je oko 11.15 sati. Trebalo je da uzmem dokument da nisam krivično kažnjavana. Otišla sam sa detetom od dve i po godine i bila sam zaustavljena na ulazu u sud. Rečeno mi je da maloletna deca ne mogu da uđu, moraju da dobiju poziv. Zahtev koji sam htela da podnesem izdaje samo sud, nijedna druga institucija. Otišla sam samo da predam taj popunjen zahtev, ličnu kartu i taksu, a ostavljena sam na ulazu uz rečenicu da to ne može. Stvarno, na ulazu u sud stoji obaveštenje da deca ispod 14 godina ne mogu da uđu u zgradu suda i da moraju da imaju poziv za suđenje. Meni ne treba to, već pisarnica, šalter koji se nalazi u sudu - objašnjava u razgovoru za Telegraf.

Dodaje da dete nije imala kome da ostavi, te da je stražaru predložila da ga ponese u naručju.

- Gospodin stražar na portirnici mi nije dao da uđem unutra. Rekao je: 'Ostavi dete ovde'.

'Gde da ga ostavim. On ima dve i po godine. Nije torba da ga spustim i ostavim' - prepričava razgovor dodajući da šalteri rade do dva, da suprug radi do 16 sati, a da baba i deda ne mogu uvek "da uskoče".

Predlog je, prema njenim rečima, primljen nenadano loše.

- Ne, ne, ne, ne, ne može - odbio ju je.

- I izbacio me na vrlo grub način sa sve detetom u naručju iz suda. Uhvatio me za nadlakticu i izbacio me napolje. Fizički me izgurao iz ulaza u sud i počeo da preti da će zvati policiju. Ja sam tražila njegovog šefa, jer ja to ne mogu da razumem - da je majkama onemogućena usluga suda, koja je zagarantovana, na koju ja imam pravo kao bilo koji drugi građanin. Dakle, rekla sam da pozove šefa, on je navodno pozvao nekog i rekao da će zvati policiju, pošto ja remetim rad suda. Moje dete se uznemirilo i počelo da plače. Ja ga učim da su policajci tu da čuvaju red i da kažnjavaju lopove, da su tu da pišu kazne, a on je počeo da mi cvili u naručju: 'Mama, neće policajac piše kaznu?'

Zbog deteta se povukla iz rasprave i uznemirena otišla neobavljenog posla.

Ja sam pritom trudnica u osmom mesecu trudnoće. Da sam ikako mogla da izbegnem celu tu priču, ja bih je izbegla. Kad se porodim možda neću biti trudna, ali ću biti majka maloletnog deteta i opet će biti pitanje kome da ih ostavim. A, ja ne vidim problem da se omogući pristup sudu. Ja ne vidim da urušavam ugled institucije time što tražim pristup običnoj pisarnici da predam zahtev sa detetom. Ja ne ulazim u kupaćem kostimu, niti sa psom. Ja ulazim sa malim detetom i neću moći da izbegnem još nekoliko godina tu situaciju - kaže nam.

Navodi da ju je događaj duboko uznemirio, posebno grubo ophođenje.

- Ovo mi se nikad ranije nije desilo, a ne kao trudnici, još sa detetom od dve i po godine u naručju. Čovek me nije ni pustio da mu kažem šta mi treba. Da neko sebi da za pravo u smislu da me fizički izgura... On je stražar suda, obezbeđenje, to mu je posao, ali taj način ponašanja prema bilo kome... To je sud dozvolio - ocenjuje.

Sud: Nije bilo nepravilnosti u radu stražara

Sa pitanjima o tome šta se desilo obratili smo se Osnovnom sudu u Subotici, prošle nedelje, posebno se osvrćući na čin izbacivanja i na inicijativu da se majkama sa decom odobri ulazak u jednu javnu ustanovu. Odatle su nas uputili na Viši sud u Subotici uz napomenu da je sudska straža u nadležnosti Višeg suda u Subotici.

Iz Višeg suda su nam rekli da su utvrdili da nije bilo nepravilnosti u radu pravosudnog stražara. Dodaju da je postupio u skladu sa svojim ovlašćenjima.

- Pravosudni stražar ovlašćen je da se stara o sigurnosti ljudi i imovine, redu i miru i nesmetanom sprovođenju službenih radnji u zgradi pravosudnog organa, u skladu sa čim je ovlašćen i da udalji iz zgrade lice koje ometa red i mir ili odbija da postupi po usmenom upozorenju.

Kućni red, Subotica

Printscreen / www.su.vi.sud.rs

Ukazujemo da je članom 6 Kućnog reda zgrade pravosudnih organa u Subotici, propisano da deca mogu da se dovedu u sud samo po pozivu ili uz odobrenje starešine organa koji je smešten u sudskoj zgradi. Obaveštenje u vezi sa ulaskom dece u zgradu istaknuto je na vidnom mestu na ulaznim vratima zgrade pravosudnih organa, kao i na sajtu Višeg suda u Subotici čime je strankama obezbeđena dostupnost, između ostalih, i ove informacije - navode u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Osvrću se i na okolnosti konkretnog slučaja.

- Konkretnom prilikom, stranki koja je pokušala da uđe u zgradu sa maloletnim detetom, bez poziva i bez odobrenja starešine organa koji je smešten u sudskoj zgradi, od strane pravosudnog stražara koji je vršio kontrolu ulaska lica, predočeno je navedeno ograničenje, međutim ista je uz negodovanje insistirala da sa maloletnim detetom uđe u zgradu, u čemu je od strane pravosudnog stražara bila onemogućena, uz istovremeno obaveštavanje šefa pravosudne straže o događaju na ulaznim vratima i upozorenje da će na lice mesta biti pozvana policija - naveli su u dopisu koji potpisuje predsednik Višeg suda u Subotici Molnar Ferenc.

U dopisu nema komentara na navodno grubo izbacivanje trudnice iz zgrade, kao ni reakcije na njenu inicijativu da se majkama omogući ulazak sa decom.

Viši sud u Subotici

Viši sud u Subotici / Printskrin: Google Street View

Situaciju nam je komentarisao i advokat Saša Rajković.

- Odgovornost ne treba da se olako svali na portire i stražare, imajući u vidu da su lako mogli da se nađu u neprijatnoj poziciji da su pustili dete u sud - kaže uz napomenu da oni moraju imati neku autonomiju u odlučivanju kako bi se starali o održavanju tog kućnog reda.

Dodaje da je ipak vrlo teško braniti stav da bilo ko na silu može izbacivati trudnicu, te da ne bi smelo biti fizičkog kontakta.

- Situacija je vrlo složena da bi se lako moglo oceniti da li je ona diskriminisana kao građanka zato što je majka, ali njena inicijativa je legitimna. U nekim uporednim pravnim sistemima postoje odredbe da deca mogu da prisustvuju i suđenjima ukoliko ne prave buku - objašnjava.

Video: Gojković: Ako prekršite samoizolaciju, sanitarna inspekcija je dužna da vas vrati u samoizolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tt

  9. novembar 2022 | 21:22

  Ovo je kraj Sveta. Kakve nebuloze kao opravdanje za maltretiranje trudnice sa detetom od dve godine!!! Neshvatljivo i ponizavajuce, sramotno za svaku ustanovu a narocito za javnu, pa jos Sud. Napisite da ovo nije istina.

  111
  27

  Podelite komentar

 • Kata

  9. novembar 2022 | 21:31

  Aham... Kad već baka i deka ne mogu uvek da uskoče (mada se dogovorom i planiranjem i to lepo reši), stvarno, zašto nije ostavila dete kod čuvara? Šta je problem, poješće ga dok ona završi to za 5-10 minuta? Nego je napravila dramu što njoj nije napravljen ustupak da uđe gde ona hoće i kako ona hoće. Trudnice i majke s malom decom su pozitivno diskriminisane i i to je okej, ali su se neke izbezobrazile. Ja prva uvek puštam majke s malom decom i trudnice ispred sebe, ustupim im mesto u prevozu, ali kad se ubace onako bez pardona, bez izvinite i hvala u supermarketu ili na aerodromu, prosto da se čovek zapita ko ih odgoji tako neotesane i kakvu li će one balavurdiju s hroničnim osećanjem privilegovanosti da odgoje. Neke namerno povedu decu da ne bi čekale. Svega ima. Ne vidim razlog da se ovome daje medijska pažnja. Propis postoji, ona što misli da je nešto posebno, to je već njen problem. Ima i drugih roditelja s malom decom, pa su svesni pravila i kućnog reda ustanove u koju ulaze, organizuju se, završe šta imaju i idemo dalje. Ja bih joj i policiju pozvala, šta se ubeđuješ s budalom, posle još ispadneš grbav što si radio svoj posao. I sumnjam u iskaz da je došlo do ikakve fizičke povrede, posto, filuje se priča, video nadzor sigurno postoji, pa se i to može proveriti. Podrška za radnika obezbeđenja.

  87
  77

  Podelite komentar

 • Mile Jagodinac

  9. novembar 2022 | 21:31

  Sve je moguće u Srbiju, odvratni smo i sa zakonima i moralom

  81
  14

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok