≫ 

Rezervisti iz cele Srbije tuže Kuršumliju: Traže zaostale dnevnice iz 1999. godine

Prema rečima nadležnih u Kuršumliji, nekoliko advokata iz Niša su, koristeći rupe u zakonu, podneli pojedinačne tužbe za svakog rezervistu

  • 4
suđenje, čekić

Foto: Pixabay/succo

Više od 1.000 bivših rezervista iz rata 1999. godine iz Niša, Babušnice, Gadžinog Hana, Pirota i drugih krajeva Srbije tužilo je opštinu Kuršumlija i traže da im se isplate zaostale dnevnice iz tog perioda. Upravni sud nije mogao da dostavi tačne podatke koliko ima takvih tužbi jer se predmeti rezervista iz 1999. godine ne vode kao poseban spor.

Advokati rezervista se pozivaju na diskriminaciju i zaključak Vlade Srbije iz 2008. godine, kojim se rezervistima vojnih pošta Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Žitorađe, Doljevca, Bojnika i Lebana, na ime novčane pomoći tada odobrava isplata određene svote iz budžeta Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a prema utvrđenim kriterijumima.

Prema rečima nadležnih u Kuršumliji, nekoliko advokata iz Niša su, koristeći rupe u zakonu, podneli pojedinačne tužbe za svakog rezervistu, zbog čega će, bez obzira na ishod tužbi i, prema njihovom mišljenju, zastarelih potraživanja, samo advokati profitirati i naplatiti svoje troškove.

– Advokati su, protivno advokatskom kodeksu, do svojih klijenata došli metodom „odlaska od kuće do kuće” pa je Opštinsko veće Kuršumlije protiv pojedinih podnelo krivične prijave i prijave Advokatskoj komori. Rešenje pitanja statusa rezervista iz drugih opština ne može rešiti opština Kuršumlija, jer ista nije sredstva davala iz svog budžeta ni za rezerviste sa svoje teritorije, već su sredstva preneta sa računa Ministarstva rada i socijalne politike. Nažalost, ovo pitanje se mora rešiti na nivou Republike Srbije – kažu nadležni u Kuršumliji.

Podsećaju da je Opštinsko veće donelo odluku o odbijanju zahteva rezervista iz drugih opština, uz obrazloženje da opština nije imala ništa sa tim isplatama. Nakon žalbe advokata svakog rezerviste pojedinačno o poništavanju te odluke, Upravni sud usvojio je žalbe zbog, kako se navodi u obrazloženju, „pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja” i obavezao opštinu da tužiocu plati troškove postupka.

– Naša opština dobija tužbe od advokata iz Niša koji zastupaju ova lica, tako da je u toku više od 1.000 upravnih sporova radi poništaja navedenih odluka veća. Ukoliko sud usvoji sve tužbe, budžet opštine biće u ozbiljnom problemu. Što je najgore, u ovim upravnim postupcima pred opštinom i upravnim sporovima pred Upravnim sudom, tužioci nemaju nikakvu korist, već advokati – kažu u lokalnoj samoupravi.

Dodaju da će poništavanjem odluka Opštinskog veća advokati dobiti na ime troškova preko 50.000 dinara po predmetu, što ukupno iznosi više desetina miliona dinara.

Koliki je tačan broj tužbi stigao jedinicama lokalne samouprave, Upravni sud u Beogradu nije mogao da precizno kaže, a za takve informacije nas je uputio na lokalne samouprave.

Rezervisti iz Niša i drugih opština su preko advokata najpre tužili Ministarstvo odbrane Republike Srbije i nadležne vojne pošte da im priznaju pravo koje su ostvarili rezervisti sedam opština za isplatu socijalne pomoći kao učesnicima rata iz nerazvijenih opština.

Vojne pošte, odnosno vojne jedinice u kojima su bili mobilisani rezervisti iz drugih krajeva Srbije odbacile su te zahteve, a advokati nezadovoljnih rezervista su se žalili Upravnom sudu koji je usvojio žalbu i poništio rešenje vojnih pošta.

Uz tužbu Upravnom sudu, rezervisti su tužili Ministarstvo odbrane Višem sudu zbog diskriminacije po mestu prebivališta u odnosu na rezerviste sedam opština koje su te 2008. dobili pomoć, što je Ministarstvo odbrane i priznalo, pa je Viši sud done presudu u korist rezervista na osnovu priznanja.

Nakon tih presuda, vojne pošte usvajaju žalbe i poništavaju prethodna rešenja o odbijanju i upućuju rezerviste na nadležne organe lokalne samouprave onih sedam opština potpisnica sporazuma sa vladom, ali su se za sada kola slomila samo na lokalnoj samoupravi Kuršumlije.

Video: Dva lica Beograda na minusu: Veterani se smrzavaju u šatorima, ljudi se vesele na Trgu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zztop

    7. novembar 2022 | 11:36

    Platu zaslužuju samo pobednici a vi to niste...

  • Zoma

    7. novembar 2022 | 11:16

    Ne mogu vama da isplate jer su "vazniji" političari i pevaljke.

  • Petar

    7. novembar 2022 | 11:13

    tako je uvek bilo sirotinja u rato a guzonje sede u foteljama i primaju plate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA