≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đaci iz Srbije će ubuduće ići na mesta stradanja Srba u Drugom svetskom ratu: Velika promena u ekskurzijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej žrtava genocida izražava "poštovanje i zahvalnost potpredsedniku Vlade i ministru prosvete Branku Ružiću, kao i Ministarstvu na čijem je čelu, na efikasnom postupanju po inicijativi" muzeja

  • 5
Ekskurzija Foto: Unplash/Pauline Loroy

Đaci iz Srbije će uskoro u programu učeničkih putovanja, ekskurzije i rekreativne nastave imati i obilazak gubilišta i stratišta pripadnika srpskog naroda iz perioda Drugog svetskog rata.

Muzej žrtava genocida zahvalio je danas Ministarstvu prosvete zbog prihvatanja inicijative muzeja kao i na tome što je upravo doneto posebno stručno uputstvo za realizaciju ovih obrazovnih aktivnosti.

"Na taj način se, posle pauze od nekoliko decenija, ponovno uspostavlja dobra praksa da učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji deo vaspitno-obrazovnih aktivnosti sprovode i na mestima stradanja svojih sunarodnika", navodi Muzej žrtava genocida u saopštenju.

Kako je saopšteno, time se Srbija i na ovaj način priključila razvijenim demokratijama, poput Izraela i brojnih evropskih država, koje u svojim obrazovnim sistemima imaju obavezne studijske boravke učenika na mestima stradanja i bojištima iz razdoblja Drugog svetskog rata.

Muzej žrtava genocida izražava "poštovanje i zahvalnost potpredsedniku Vlade i ministru prosvete Branku Ružiću, kao i Ministarstvu na čijem je čelu, na efikasnom postupanju po inicijativi" muzeja.

Muzej je takođe pozvao uprave svih osnovnih i srednjih škola da, u skladu sa stručnim uputstvom koje je propisalo Ministarstvpo, blagovremeno pristupe izradi planova i realizaciji ovih specijalizovanih i važnih obrazovnih programa.

Da li đaci treba da idu na mesta stradanja srpskog naroda?

Glasajte

Video: Izložba posvećena žrtvama Jasenovca u Istorijskom muzeju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    7. novembar 2022 | 11:40

    I jasenovac ne zaboraviti treba ih uciti da ustase idu na bal u bleiburg u austiju na skup nacista

  • q

    7. novembar 2022 | 11:34

    Ja kad sam išla u školu išlo se obilazit spomenici nastradalog naroda . Kako bi znali

  • Cale

    7. novembar 2022 | 11:37

    Djaci Srbije bi trebali ici vise u nekim ( fabrikama , gradilistima , poljoprivrednih gazdinsta itd ) da se upoznaju sa poslom , poslovanjem i dalje skolovanje. Treba da se obidje i uci o stradanju Srba u drugom i prvom svetskom ratu , ali mislim da je ova prva opcija vaznija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA