≫ 

Trojica osmogodišnjaka tukla druga u igraonici u Vranju, Ružić: Utvrđen nivo nasilja prema dečaku

Iz Ministarstva prosvete navode da je škola dužna da reaguje u svakoj situaciji vršnjačkog nasilja pa i u ovoj

  • 0
Prihvatni centar Vranje, izbeglice Ukrajina Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Nakon što su trojica učenika trećeg razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Vranja pre nekoliko dana pretukla druga iz odeljenja u jednoj igraonici, ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je utvrđen nivo nasilja prema dečaku.

Snimak vršnjačkog nasilja iz igraonice u Vranju, na kome se vidi da deca udaraju i guraju dečaka koji leži, pojavio se na društvenim mrežama, gde je takođe pisalo da to nije prvi put da se nad istim dečakom dešava nasilje.

Iako iz škole nisu odgovorili da li su upoznati sa tim da je i ranije bilo takvih i sličnih problema i šta je povodom toga urađeno, iz Ministarstva prosvete navode da je škola dužna da reaguje u svakoj situaciji vršnjačkog nasilja pa i u ovoj, iako se nije desila u školi, jer se se radilo o učenicima istog razreda, prenosi portal Južne vesti.

Ružić je rekao da su nadležni organi, uključijući prosvetnu inspekciju preduzali korake kako bi se rasvetlio slučaj vršnjačkog nasilja.

Utvrđen je nivo nasilja prema dečaku i svakako će biti pojačana vaspitna uloga prema vinovnicima nasilja, ali skvakako i asistenacija za dete koje je doživelo taj stresni događaj, rekao je ministar za Novosti.

- Prema prvim informacijama koje je Ministarstvo dobilo, škola jeste reagovala, ali će svakako u školu biti upućena prosvetna inspekcija i stručno-pedagoški nadzor, da bi se ispitalo postupanje škole i koje su mere preduzete - navode iz Ministarstva.

Dodaju da je najvažnije da se detetu koje je trpelo nasilje pruži psihološka podrška, da se sa učenicima koji su nasilje vršili primeni pojačan vaspitni rad i da se u ceo proces uključe roditelji i ostali učenici iz razreda i škole, a da će Ministarstvo u tome školi pružiti podršku.

- Svako ko ima sumnju na bilo koji oblik vršnjačkog nasilja, potrebno je da prvo prijavi školi, ukoliko škola ne reaguje, sledi prijava opštinskoj/gradskoj inspekciji, a zatim i Ministarstvu prosvete - dodaju iz Ministarstva.

Podsetimo, kako su ranije saopštili iz MUP-a, u ovaj slučaj uključeni su i policija i Više tužilaštvo u Vranju, koje se izjasnilo da je potrebno obavestiti i Centar za socijalni rad radi preuzimanja mera i radnji iz svoje nadležnosti.

Iz Školske uprave Leskovac, koja je zadužena i za Pčinjski okrug, uputili su na Ministarstvo prosvete.

U međuvremenu, Vranje je u sredu, 8. oktobra, posetio ministar prosvete Branko Ružić, a prisustvovao je i svečanosti povodom obeležavanja 144 godine postojanja i rada škole "Vuk Karadžić".

Ministar je rekao da je u tu školu u prethodnih 10 godina uloženo oko 63 miliona dinara i da je uspešno odgovarala svim izazovima sa kojima se susretao sistem obrazovanja i vaspitanja, ali nema informacija da li je upravo vršnjačko nasilje bilo povod njegove posete Vranju.

Inače, da je 8-godišnji dečak povređen tako što su ga najverovatnije tukli u igraonici, prijavio je doktor Dečijeg dispanzera u Vranju 31. oktobra, a kako je majka dečaka rekla za Info Vranjske, njen sin trpi nasilje od prvog razreda, a početkom prošle nedelje je ispred školskog toaleta dobio povrede na vratu.

Video: Kamera sve usnimila: Maloletnici obili lokal na Bežanijskoj kosi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA