Srećan rođendan, sine moj, gde god da se nalaziš: Tibor je život dao na Košarama, bolne reči majke paraju srce

Tibor Cerna poginuo je 1999. godine u borbi na Košarama na Kosovu i Metohiji, kao vojnik Vojske SR Jugoslavije, u svojoj 20. godini.

  • 32
Tibor Cerna, ratni heroj, Košare, otac Jožev, majka Kata Katica Foto: A. Nalbantjan

Nema veće boli za majku od one koja ostane posle smrti deteta. Nema ni utehe za majku, čak i kad je njen sin nacionalni heroj koji je život izgubio ratujući za svoju zemlju.

Tako i danas Kata Cerna, majka junaka Tibora (20), poginulog na Košarama, obeležava dan kad bi slavio rođendan, bolnim rečima:

- Srećan rođendan sine moj gde god da se nalaziš. Danas bi slavili 44. rođendan, nažalost nismo već dugo zajedno da bismo slavili i veselili se tome. Osta samo tuga, bol, očajanje i nemoć da bilo šta promenimo - piše Kata.

Tibor Cerna poginuo je 1999. godine u borbi na Košarama na Kosovu i Metohiji, kao vojnik Vojske SR Jugoslavije i komandir streljačkog odeljenja 125. motorizovane brigade, u svojoj 20. godini.

Tokom bitke svojevoljno je ustao iz zaklona s namerom da otkrije položaj neprijateljskog snajperiste iz Legije stranaca, koji je danima odnosio živote mnogih njegovih saboraca.

Ubrzo pošto je izašao na otvoren prostor, primio je metak u grudi. Iako teško ranjen, na zaprepašćenje svih, uspeo je da se održi na nogama i da izgovori: "Za ovu zemlju vredi poginuti!".

Nakon toga usledio je sledeći hitac, koji ga je pogodio u vrat.

Zahvaljujući njegovoj žrtvi, snajperista Vojske SR Jugoslavije je otkrio položaj neprijateljskog snajperiste, te ga je eliminisao.

Tibor Cerna je rođen 8. novembra 1978. godine u Beogradu, a poginuo je na Košarama na Kosovu i Metohiji 27. aprila 1999. godine.

Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine u Debeljači kod Kovačice otkrio spomenik Tiboru Cerni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. novembar 2022 | 11:47

    Cela Srbija zna za one nakaze i prikaze iz zadruge a koliko ih zna za njega i njegovu braću koju tamo pobiše bez da su cm nazad napravili? Koliko smo puta u dostojni danas sve se češće pitam.. slava ti Tibore i hvala!

  • SRBIN

    10. novembar 2022 | 11:47

    SLAVA TI JUNAČEEEEEEEEE.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ja

    10. novembar 2022 | 11:37

    Previse tuzno. Medju andjelima je, majko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA