≫ 

Saznajemo: Završene analize briseva iz restorana na Zlatiboru gde se sumnja da su se otrovali đaci iz Borče

Tegobe imalo 62 učenika i dva nastavnika

  • 10
Trovanje hranom Zlatibor, deca Borča Foto-ilustracija: Shutterstock

U ispitivanim uzorcima hrane koji su bili dostupni u objektu na Zlatiboru kome su deca iz Borče boravila u toku ekskurzije, nisu izolovani bakterijski agensi kao ni enterotoksini, kažu za Telegraf.rs u Zavodu za javno zdravlje Užice.

- S obzirom da su deca dobila simptome u putu za Beograd i da su sva deca iz Beograda, epidemiološko istraživanje je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u saradnji sa ZZJZ Užice - kažu u ovom Zavod.

Kako su nam prethodno kazali iz ovog zavoda, uzorkovana je hrana, a uzeti su brisevi radnih površina, escajga, vode.

Na osnovu dostupnih rezultata mikrobioloskih analiza ZZJZ Užice se ne može izjasniti o izvoru zaraze i putu prenošenja epidemije. Analiza vode je u toku. U svim uzorkovanim brisevima nisu izolovane patogene bakterije koje mogu da izazovu pogoršanje zdravstvenog stanja kod dece - dodali su u odgovoru na naša pitanja.

U međuvremenu su se oglasili i iz uprave restorana "Braća Sekulić" na Zaltiboru, gde su deca ručala pre polaska za Beograd, poslednjeg dana trodnevne ekskurzije.

- Nabavku hrane vršimo od regularnih dobavljača sa odgovarajućom i urednom deklaracijom - rekli su 7. novembra u odgovoru na pitanja Telegrafa uz napomenu da je to utvrđeno i prilikom dolaska svih inspekcija u protekla dva dana.

- Kao i uvek sve je bilo ispravno i u redu - dodali su: - Obroci koji se služe deci jedu svi zaposleni u našem objektu, kao i mi lično. Nismo imali nikakvih tegoba.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekli su za Telegraf da je tegobe imalo 62 đaka i dva nastavnika, te da su analize pokazale da posredi nije virusna infekcija.

Video: Masovno trovanje učenika u Nišu: Ovo je škola iz koje se šestoro učenika otrovalo brzom hranom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    10. novembar 2022 | 11:02

    Pa gde su se otrovali... To ocigledno lokalna samouprava pokriva restoran... Mi smo banana drzava! Da smo civilizovana zemlja otkrilo bi se gde su se otrovali...

  • Распучин

    10. novembar 2022 | 10:58

    Наравно да ништа неће бити нађено, јер су имали довољно времена да све ,,почисте". А и пара врти где бургија неће.

  • Boban

    10. novembar 2022 | 11:54

    Strašno! Znm šta se desilo jer sam dugo radio taj posao. Zaposleni su dužni da u frižiderima čuvaju uzorke svakog obroka 48h. Mislim da su ovde uzorci zamenjeni novim do dolaska zavoda za javno zdravlje iz Uzica i da zato ništa nije nađeno. Svakako, zatvoriti restoran.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA