"Deda se borio na Solunskom frontu, a nije imao penziju, nije imao ništa": Bolne reči potomaka na Dan primirja

Bio je jedan mučenik koji je obrađivao zemlju. Voleo je svoju zemlju, voleo je svoj narod i zato se borio, ističe Radica Cvetanović iz Kondželja kod Prokuplja

  • 14
Kraljevina Srbija, Prvi svetski rat, Veliki rat, Trojna ofanziva, Srpska vojska Povlačenje srpske vojske posle sloma usled Trojne ofanzive, preko Kosova ka Albaniji, decembra 1915. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / iwm.org.uk / Aeengath

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, najelitniju jedinicu srpske vojske – Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihajlo", poznatiji kao Gvozdeni puk, zatekao je u Grockoj, dokle je stigao u oslobađanju gradova od austrougarske vojske. Kraj rata i povratak kućama za ove hrabre junake došao je tek godinu i po dana kasnije.

Gvozdeni puk, koga su činili stasom i snagom najbolji mladići iz Toplice i Jablanice, učestvovao je u svim presudnim bitkama koje je srpska vojska vodila na prostoru Balkana od 1912. do 1918. godine, ali i oslobađanju skoro svih srpskih gradova. Vest o primirju zatekla ih je na obali Dunava.

"Nakon 11. novembra 1918. godine Gvozdeni puk je prešao preko Dunava, ušao u Pančevo i iz Pančeva je krenuo da oslobodi Zrenjanin 17. novembra, a 20. novembra je došao do Kikinde i tu se zaustavio i završio oslobađanje Banata", navodi Darko Žarić, muzejski savetnik.

Nije bilo kuće u Toplici koja nije dala žrtvu u Velikom ratu. Kosta Milutinović iz Kondželja kod Prokuplja u rat je poveo i tri svoja sina koja se nikada nisu vratila, niti im je ikada našao grob. Ostalo četvoro dece nije video sedam godina.

"Ja se ponosim svojim dedom i korenima odakle potičem. Deda nam se vratio sa Solunskog fronta željan svoje rodbine i svoje dece. Jedan mučenik koji je radio zemlju, obrađivao, nije imao penziju, nije imao ništa. Mnogo je toga od sebe dao, voleo je svoju zemlju, voleo je svoj narod i zato se borio", ističe Radica Cvetanović iz Kondželja kod Prokuplja.

Imena junaka Gvozdenog puka, njihova odlikovanja i slike iz rata čuvaju se od zaborava u spomen-sobi napravljenoj u Prokuplju na mestu gde je puk mobilisan oktobra 1912. godine.

"Ne može da to ostane samo kao nešto što treba da stoji u vitrinama, već kao nešto što treba da bude idol mladim generacijama – kako se branila sloboda", poručuje Petko Marjanović, istoričar i autor knjige o Gvozdenom puku.

A sloboda je za pripadnike Gvozdenog puka došla tek 5. maja 1920. godine, godinu i po dana nakon proglašenja primirja, kada su mogli da se vrate svojim kućama. Po nalogu srpske vlade štitili su dvor i parlament u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danko

    11. novembar 2022 | 11:54

    Ali zato "uvazeni " pevaci i pevaljke dobijaju nacionalne penzije,kao zasluzni za STA???!!

  • Mira

    11. novembar 2022 | 12:15

    U KOMUNIZMU NAŠI DEDOVI SOLUNCI NISU NI SMELI DA PRIČAJU O RATU. TITO JE TAKO HTEO!!!!!

  • mixa

    11. novembar 2022 | 11:48

    Tvoj deda kao i mnog drugi su zaslužili Nebesko kraljevstvo. Bog će njih sigurno nagraditi. I poslusaj pesmu od Balaševića - Ratnik paorskog srca, ta pesma je za sve naše dedove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA