≫ 

Pedesetak ovaca udavljeno proteklog vikenda u valjevskim selima: Šteta veća od milion dinara

Veterinarski i komunalni inspektori su na terenu

  • 1
Ovce Foto-ilustracija: Pixabay

 Zveri ili psi lutalice, zaklali su oko 50 i još toliko ovaca teže povredili u tri valjevska sela minulog vikenda.

Ovčarska farma Aleksandra Baratovića u Joševi sagrađena je po propisima da bude bezbedna, ali je u njoj domaćin ovog jutra zatekao pokolj stada. Sve ovce bile su sjagnjene, prenosi RTS.

- Ušli su na ovaj prolaz i ovuda su preskočili preko jasala. Ukupno ima povređenih i umrlih 29 komada. Nisam siguran da li su psi lutalice ili neki šakal, šta je već moglo da uđe, neka divlja životinja. Problem je, kako su sišle dole nego kako su izašle odozdo, jer je visina ovde preko jedan i po metar - ističe Aleksandar.

U susednim selima Goloj Glavi i Rabasu prethodne dve noći ista priča. Dušan Emreković ima dodatni problem. Robnim rezervama mora da vrati određen broj grla.

- Uzeo sam iz tih Robnih rezervi 31. ovcu i ovna, 32 komada. I sad od čega ja to da vratim, kad nemam, kad neće biti tu ni jedna, ne može da se ojagnji, kad su sve izlupane, polomljene, od čega sad da vratim, kako da se snađem, ne znam ni sam - navodi Dušan Emereković iz Rabasa.

- Kod mene su ogradu preskočili, a bila je visina možda metar i po, šta znam. Ali se ništa nije čulo. Apsloutno ništa, ni lavež, ni lavež mojih pasa, ništa, ništa nije upozoravalo da se to tamo nešto dešava - kaže Ljubisav Mitrović iz sela Gola Glava.

I drugi meštani, koji se u ovom kraju bave ovčarstvom, su uznemireni, traže reakciju nadležnih organa, a ponajpre lovačkog udruženja. U selima viđaju pse lutalice.

- Ne znamo šta je, da li su psi lutalice, da li neke zveri. Meštani traže da im mi pomognemo, a mi smo bespomoćni. Zato što ne smemo da odstrelimo pse lutalice. Nemamo nikakvu dozvolu. I prave nam štetu čak i u lovištu - navodi Vladisav Mitrović, predsednik lovačke sekcije.

Veterinarski i komunalni inspektori su na terenu. U zavisnosti od njihovih izveštaja zemljoradnici će imati mogućnosti da iz gradskog budžeta naplate štetu. Ona je u ovom trenutku veća od milion dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA