≫ 

Neviđeni oldtajmeri u Leskovcu: Zbog "bube" sa presvlakama od teksas pantalona Hitler je otvorio fabriku

“Buba” je prvi automobil nemačkog Folksvagena i njegova proizvodnja počela je pre Drugog svetskog rata

  • 1

Znatiželjni ljubitelji oldtajmera iz Leskovca danas imaju priliku da se na platou leskovačkog Sajma prisete, pogledaju i fotografišu oko izvanredno očuvanih i retkih vozila marki „VW golf 1″, koji se proizvodio sredinom sedamdesetih i naslednik je VW bube, a zanimljivo je da se taj automobil proizvodio i u Jugoslaviji“ kao VW „Golf MK 1“, što je manje poznat podatak.

Među desetak izloženih vozila, najveću pažnju mladih privukla je VW buba taksi sa presvlaka od farmerica, prenosi Jug media.

“Buba” je prvi automobil nemačkog Folksvagena i njegova proizvodnja počela je pre Drugog svetskog rata, poznat kao narodni automobil, a postala je i statusni simbol hipi pokreta.

Dizajnirao ga je Porše a ideju prihvatio Adolf Hitler, koji je, inače fordom bio fasciniran, ali je zbog ideje o bubi podigao fabriku VW i krenuo proizvodnju ovog automobila.

Pored njega je dobro poznati “fića”, koga je po licenci FIATA-a proizvodila Fabrika “Zastava” iz Kragujevca, i nosio je naziv Zastava 750I.

Još jedna zanimljivost kod njega je da se prodavao kao porodični automobil i bio je jako popularan u Jugoslaviji, bez obzira na malu snagu motora i prostora u kabini, za koji su dizajneri tvrdili da u njemu može stati petočlana porodica. Pojedini modeli su išli i do 120 kilometara na čas.

Veliku pažnju prolaznika privukao je i plavi model mini morisa, a ovo vozilo je možda najprepoznatljiviji brend UK-a, pored Džejms Bonda i britanskog čaja.

Tu je mustang koji je iz grupacije Ford-a. Počeo je sa proizvodnjom 1964. godine, a proizvodi se i dan danas i jedan je od najprodavanijih automobil tog proizvođača.

Među oldtajmera svoje mesto na izložbi našao je slovenački motor “Tomos”, nastale u Jugoslaviji pedestih godina i od tada do sada izbacili su razne modele dvotočkaša.

Svi izloženi modeli su nekada bili konkurencija jedni drugima i obeležili auto-industriju.

Izložbu je organizovao Shopping Center Leskovac, a ako ste zainteresovani oldtajmere možete pogledati danas do 18 sati. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Pored Leskovčana, među izlagačima su i Beograđani, Nišlije, Vranjanci i Piroćanci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA