Radiće se sa celim odeljenjem, a ne samo nasilnim đacima: Ministarstvo o napadu na profesorku u Trsteniku

Ministarstvo prosvete naglašava da obrazovni sistem ima nultu toleraniciju na nasilje, odnosno, da se na svaku situaciju nasilja reaguje i da nijedna situacija nasilja ne može da se opravda, a mehanizmi za reagovanje koji su na raspolaganju omogućavaju i podršku i pomoć i sankcije problematičnog ponašanja

  • 27
Škola učiteljica nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Profesorku Tehničke škole u Trsteniku učenici su maltretirali, izmakli joj stolicu i pustili je da padne, a pritom sve snimali i smejali joj se. Zbog toga je profesorka, vidno potresena, morala da otvori bolovanje. Tim povodom, Telegraf.rs kontaktirao je Ministarstvo prosvete odakle su naveli da u svim slučajevima nasilja, bilo to vršnjačko, nasilje nastavnika prema učeniku ili učenika prema nastavniku, roditelja prema nastavniku i obrnuto, škole reaguju i postupaju u prvoj instanci.

- Ministarstvo je upravo u poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje iz 2020. godine istaklo i precizno definisalo aktivnosti koje škola preduzima kada je učenik izvršio nasilje prema zaposlenom. Aktivnosti i mere koje se preduzimaju u ovim situacijama su u rangu mera i aktivnosti koje se preduzimaju i u situacijama trećeg nivoa nasilja. Kada je učenik počinilac nasilja prema zaposlenom, direktor je dužan da odmah obavesti roditelja i centar za socijalni rad, da pokrene vaspitno-disciplinski postupak i da izrekne vaspitno-disciplinsku meru, u skladu sa zakonom, a ako postoje elementi krivičnog dela ili prekršaja, prijavu podnese nadležnom javnom tužilaštvu odnosno prekršajnom sudu - navode iza Telegraf.rs iz Ministarstva.

Kako objašnjavaju, u konkretnom slučaju nasilja učenika prema nastavniku u Trsteniku, Tehnička škola je preduzela sve aktivnosti predviđene propisima: Obavešteni su roditelji učenika i sa njima obavljeni prvi razgovori, Tim za zaštitu od nasilja je utvrdio operativni plan zaštite koji podrazumeva pojačan vaspitni rad, ne samo sa učenicima koji su vinovnici događaja, već i sa celim odeljenjem.

- Takođe škola je protiv učenika koji su učestvovali u događaju pokrenula vaspitno-disicplinske postupke. Na nivou škole biće intenzivirane preventinve aktivnosti za sve učenike. Ministarstvo prosvete i školska uprava prate postupanje i pružaju podršku školi, a i prosvetna inspekcija upućena je u savetodavnu posetu školi - dodaju.

Ministarstvo prosvete naglašava da obrazovni sistem ima nultu toleraniciju na nasilje, odnosno, da se na svaku situaciju nasilja reaguje i da nijedna situacija nasilja ne može da se opravda, a mehanizmi za reagovanje koji su na raspolaganju omogućavaju i podršku i pomoć i sankcije problematičnog ponašanja.

- Ministarstvo naglašava da je neophodno da se svim učesnicima nasilne situacije pruži podrška i sprovede odgovarajući vaspitni rad, a da su roditelji neizostavni deo ovih procesa, jer je od krucijalnog značaja da učenici uvide posledice svog ponašanja kako se slično ne bi ponovilo, kao i da nauče kako mogu da oni pruže pomoć i podršku nekome ko je pretrpeo ili trpi određeni vid nasilja. Stručni saradnici i ostale kolege će pružiti podršku koleginci u cilju prevladavanja situacije. Uloga svih zaposlenih koji rade sa decom i mladima je veoma značajna i složena, s obzirom da rade sa maloletnim licima koji tokom odrastanja prolaze kroz različite razvojne faze koje sa sobom nose izazove kako za zaposlene, tako i za njihove roditelje. Iz tog razloga je neophodna konstruktivna saradnja i izgradnja odnosa poverenja - navode iz ministarstva.

Podsećamo, o slučaju nasilja nad profesorkom u Trsteniku oglasio se i ministarprosvete Branko Ružić.

- Sistem mora da štiti i nastavnike i zaposlene u njemu. Ta podrška osmišljena je i podržana od svih relevantnih resora Vlade Republike Srbije, ali i međunarodnih organizacija i predstavlja jasan sled koraka i mera koja se tiču kako prevencije, tako i adekvatne reakcije. Кada je sistem prosvete u pitanju, postoje jasne instrukcije i jasni pravilnici postupanja, kao i jasna moguća podrška svakom licu u školi. Verujem da svi zaposleni, koji rade na podršci, daju svoj maksimum da istu i obezbede. U narednom periodu proverićemo svaki od tih mehanizama do detalja kako bismo se uverili da je ta podrška adekvatna, promptna i dovoljno efektna - rekao je Ružić.

Video: Direktor škole, u kojoj su učenici maltretirali profesorku: Roditelji jednog đaka se nisu odazvali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    17. novembar 2022 | 19:33

    Strategije, planovi, protokoli, seminari, predavanja itd.itd. Sijaset gluposti za zamajavanje koje smo prihvatili sa zapada koji služe da se ništa ne RAZREŠI već da svi misle da imaju neka prava koja im se ne mogu uskratiti. Možda to u nekim društvima i može funkcionisati (Japan) ali na Balkanu vrlo teško jer ovde prolazi samo čvrsta ruka. Pod hitno najuriti "demokratiju" iz škola i vratiti ovlašćenja, sankcije i autoritet učiteljima, nastavnicima i profesorima jer ovako postajemo društvo SAMOVLAŠĆA, NASILJA I SILEDZIJA.

  • Ubipacijentic

    17. novembar 2022 | 19:31

    Srednja skola nije obavezna prema tome izbaciti ove indijance i zabraniti im upis u bilo koju skolu na teritoriji Srbije.Kraj price samo ostrije kazne ovo resavaju.

  • Nikolas

    17. novembar 2022 | 19:56

    BATINA JE IZ RAJA IZASLA !!! PRE 60 GODINA MI BI DOBILI OD RAZREDNOG SAMARCINU A POSLE OD OCA DEBELE BATINE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA