≫ 

Crna tačka na auto-putu u Novom Sadu, stručnjaci objasnili razloge: "To je praktično recept za katastrofu"

Samo u poslednjih nekoliko dana na ovoj deonici dogodile su se dve teške nesreće, kao nastavak višegodišnjeg niza nesreća

  • 3
Novi Sad saobraćaj nesreće nezgode autoput Crna tačka fičer Foto: Nikola Bilić

Deo takozvane devijacije na deonici auto-puta koji prolazi pored Novog Sada između petlje Istok i Centar svojevrsna je crna tačka Novog Sada i to najviše zbog kontrukcije i oblika samog puta.

Najčešće nezgode koje se dešaju na ovoj deonici su izletanje sa puta, prevrtanje ili udaranje u bandere i zaštitne bankine, a kao po pravilu ove nezgode se događaju po kišnim danima.

Po rečima eksperata iz saobraćajne struke, više je razloga koji utiču na nezgode koje se na ovom putu sve češće događaju. Pre svega ovo je deo auto-puta, odnosno deo puta koji služi da se vozila iz Novog Sada uključe na auto-put E75. Zbog toga vozači često razvijaju velike brzine, iako uslovi na putu to ne dozvoljavaju.

Naime, na ovom delu pri jakim kišama dolazi do skupljanja vode na putu, pa zbog toga pri većim brzinama dolazi do efekta poznatog kao "akvaplaning", a kada na to pridodamo i mastan put od ulja i drugih prljavština i krivinu koja se na tom delu puta nalazi, to je praktično recept za katastrofu.

Akvaplaning je efekat do kog dolazi kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu sa puta ispod gume. Zbog toga tanak sloj vode ostaje između gume i podloge, pa uzrokuje klizanje vozila. Pri kritičnoj brzini između 55-90 kilometara na čas, vozilo gubi kontakt s podlogom puta i tada je veliki rizik od izletanja sa puta.

Samo u poslednjih nekoliko dana na ovoj deonici dogodile su se dve teške nesreće, a to je samo nastavak niza ovih nezgoda koje se ovde dešavaju godinama unazad.

U nezgodi koja se dogodila pre 2 dana na ovoj deonici, došlo je do prevrtanja šlepera, kada je povređen kamiondžija, a u nezgodi koja se na istom mestu dogodila rano jutros teško je povređen mladić star 20 godina i dve njegove saputnice stare 41 i 38 godina.

Video: Hemijski fakultet nakon što je javljeno da curi ugljen-dioksid: Zatvoren prolaz ka podrumu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    17. novembar 2022 | 19:34

    Kad bi se poštovali propisi i slušao zdrav razum ne bi bilo nesreća. Strah me da vozim u granoci ograničenja, večito mi se "lepi" za branik neki brzi, urađen ili iznad zakona kome se žuri.

  • U Emiratima…

    17. novembar 2022 | 18:25

    Se ovo rešava “ležecim policajcima” čija visina može da se podesi u ovom slučaju od niskih do sve viših pre rizične tacke … i inače je ovo recept za ludacku vožnju gde god se stigne !

  • bob.

    17. novembar 2022 | 18:54

    Gluposti priča prethodnik, prvo to je auto put sa isključenjem,Drugo rješenje da se prepravi nagib - nije urađen po propisu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA