≫ 

Poplavljeno naselje kod Raške, evakuisana jedna osoba: Lim će rasti u narednih 12 sati

* Zbog izlivanja reka vanredno u Tutinu, Novom Pazaru i Prijepolju *Bujica je juče odnela jedan život u Tutinu, i to dvogodišnje dete *U toku dana očekuje se slabljenje intenziteta kiše, a kasnije posle podne i uveče prestanak padavina i kratkotrajno razvedravanje

  • 8

Padavine su napravile velike probleme u Srbiji, najteže je u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju a najnovije upozorenje RHMZ nimalo neće ohrabriti stanovnike tog kraja, a ni spasioce koji su na terenu. Uz kišu, pridružuje se i orkanski vetar, a na Limu  kod Prijepolja, koji se izlio na tri lokacije, vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu. Preti i Ibar kod Raške.

Podsetimo, bujica u Tutinu, zauvek je odnela jedan život. Stradalo je dvogodišnje dete, čije je telo poslato na obdukciju.

- Sutra,  u utorak, 22.novembra, na planinama, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine, preko 28 metara na sat. Vetar će u sredu ujutro i pre podne biti u slabljenju - navodi se u upozorenju na olujnu košavu za područje Srbije. .

U hidrološkom upozorenju navodi se da će vodostaj na Limu i dalje rasti, a da će na Ibru kod Raške prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

- Na Dunavu vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata - navodi se u hidrološkom upozorenju. 

U najavi se dodaje da će danas u oku jutra na severozapadu biti Srbije suvo, a u ostalim krajevima povremeno kiša slabog do umerenog intenziteta.

Video: Usled obilnih padavina izlila se reke Jošanica

- Na planinama sneg (u jugozapadnoj Srbiji uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm). U toku dana dalje slabljenje intenziteta kiše, a kasnije posle podne i uveče prestanak padavina i kratkotrajno razvedravanje. U istočnoj Srbiji jak severozapadni vetar.

14.07 Situacija u Novom Pazaru i Tutinu pod kontrolom

U Novom Pazaru i Tutinu, gde je usled obilnih padavina došlo do izlivanja reka, situacija je danas pod kontrolom i reke su se vratile u svoja korita, izjavio je direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović i dodao da je trenutno najteža situacija se na reci Lim u Prijepolju, gde se sprovode određene mere.

13.54 Očekuju se nove bujične poplave u Brusniku

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrocić rekao je da je put je i dalje sužen, ali ukoliko kiša nastavi da pada ovim tempom, očekuju da će biti još bujičnih poplava. Mesto je postalo jedno od najrizičnijih područja na teritoriji Srbije po elementarnim nepogodama.

13.40 Direktor RHMZ otkrio kada dolazi do stabilizacije vremena

Padavine su u svim krajevima Srbije već značajno oslabile, a prestanak kiše očekuje se posle podne i uveče uz kratkotrajno razvedravanje, međutim, već u utorak i sredu do naših krajeva stiže novo naoblačenje, kaže za Telegraf.rs profesor dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Međutim, ono što je dobra vest, količina padavina će biti manja.

12.44 Izlile se reke na severu KiM

12.30 Ibar poplavio naselje kod Raške

Ibar se izlio u Vlasovu. Pod vodom je celo naselje koje je na 200 metara od obale Ibra. Planinske reke se slivaju u Ibar, poplavi je doprinela i kiša koja je padala tokom noći. Situacija je nestabilna. Očekuju se nove padavine, time i nadolazak reke.

Sekretar štaba za vanredne situacije opštine Raška rekao je da su sve ekipe na terenu, a da su vojska i policija pritekle u pomoć.

- Najbitnije je da nema žrtava. Imali smo evakuaciju jednog starijeg lica. Došlo je do naglog skoka vodostaja reke Raške dok je Ibar stagnirao. Položili smo džakove s peskom na kritične lokacije, te je izbegnuta veća šteta. Danas oko devet sati je proglašena vanredna situacija na tritoriji opštine Raška. Ibar se noćas izlio u većem obivu jer je od ponoći došlo do većeg porasta nivoa vode. Trenutno stagnira, te s enadamo da će uskoro doći do povlačenja - rekao je.

12.20 U Čačku zasad stabilno

Usled obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka još nije došlo.

"Što se tiče voda prvog i drugog reda za koje su nadležne lokalne samouprave, za sada je situacija stabilna. Blagi je porast na svim vodotokovima prvog i drugog reda. Već su preuzete neke preventivne mere", rekao je za Tanjug Bratislav Zečević.

Selo Katrga, koje je krajem avgusta delimično bilo poplavljeno izlivanjem lokalnim potoka, sada nema problema, jer se reagovalo na vreme i moguća izlivanja su sprečena.

"Zahvaljujući Koridorima otvorena je jedan deonica kanala Bukovac koja protiče ispod Moravskog koridora i time su sprečene moguće poplave u MZ Katrga, koja je prošli put bilapogođena poplavama”, istakao je Zečević.

Gradski štab za vanredne situacije i Civilna zaštita grada Čačka uveli su 24-časovna dežurstva i spremni su da reaguju u svakom trenutku.

11.26 Raste vodostaj Lima, potencijalno ugrožene kuće

Ukoliko bi Lim nadošao još nekih 30 do 40 centimetara, došlo bi do izlivanja vode van korita, gde bi bile ugrožene prve kuće.

Sinoć i jutros zasedao je opštinski štab za vanredne situacije, na kojem je donesena zabrana prelaska preko visećeg mosta na Limu.

11.15 Vojska postavlja bedeme u centru Raške

Vojska Srbije sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije postavljaju peščane bedeme na obali Ibra u centru Raške.

Nivo Ibra u toj opštini porastao je od ponoći za 66 centimetara, vodostaj je i dalje u porastu.

Džakovi sa peskom postavljaju se na pet lokacija na kojima su ugrožena domaćinstva, rekao je za RTS Slobodan Ristović, sekretar Štaba za vanredne situacije.

11.04 Evakuisana žena u Raški

10.12 Situacija u Prijepolju alarmantna

Voda je poplavila sportske terene i pijacu u Brodarevu, poljoprivredno zemljište i lokalne puteve. Još nije ušla u stambene objekte, ali preti da se izlije na magistralni put koji od Prijepolja vodi ka Brodrevu i dalje ka Crnoj Gori. Lim se nalazi na samo jedan metar od saobraćajnice.

9.57 U Pazaru frižider pluta rekom

Pored teške trenutne situacije, društvenim mrežama počeo je da kruži nesvakidašnji snimak koji je iznenadio sve meštane Novog Pazara, ali i celu Srbiju. Naime kako se vidi na snimku, nabujalom rekom plutao je i frižider koji je u sekundi srušio improvizovani most.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Novi Pazar Danas (@novi_pazar_danas)

9.54 Reka vidrenjak se povukla u korito, sledi sanacija štete

Posle izlivanja reka Vidrenjak u Tutinu i Jošanice u Novom Pazaru, situacija u te dve opštine na jugozapadu Srbije stabilnija je u odnosu na juče.

Reka Vidrenjak povukla se u korito, a bujica je ostavila velike posledice.

- Sada radimo na sanaciji štete, ali i dodatnom ojačavanju nasipa na rečnim koritima. Jučerašnje izlivanje reke i njenih pritoka ugrozilo je oko 50 domaćinstava. Obilna je kiša padala, teritorija naše opštine je dosta velika pa ćemo štetu tek utvrditi. Bilo nam je lakše kada su ministri došli u naš kraj, uverili su nas da će država i ovog puta učiniti sve da bi zaštitila žitelje Tutina. Pomoć su ponudili Vojska i MUP, a mi ćemo rado delovati zajednički na prevenciji i reagovati ako to bude potrebno - rekao je predsednik opštine Tutin, Salih Hot.

U Tutinu je od juče na snazi vanredna situacija, a u Novom Pazaru vanredna odbrana od poplava.

Od juče je otežano vodosnabdevanje Novog Pazara, nastava je obustavljena u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji tog grada.

9.48 Raste nivo ibra u Kraljevu

Od juče raste nivo Ibra i u Kraljevu, ali za sada je situacija pod kontrolom. Nadležni prate situaciju, a iz odeljenje Civilne zaštite gradske uprave, na području Kraljeva nije bilo većeg izlivanja i ni jedna kuća za sada nije ugrožena. Bezbedni su i bunari gradskog vodova u Žičkom i Konarevskom polju.

U centru Kraljeva nabujala reka je kod mosta Milomira Glavčića delimično potopila konstrukciju splava koji je još u izgradnji, a nizvodno se izlila na gradsku plažu i šetalište najbliže reci.

Iz gornjeg toka, Ibar sa sobom donosi velike količine smeća i slomljenih grana koji se zadržavaju na potezu između novog i starog mosta u Kraljevu.

9.40 Vanredna situacija u Raški

Raška je proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine.

08:38 Proglašena vanredna odbrana od poplava i na Zapadnoj Moravi u Čačku

Došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada Čačka, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.

08:02 U Novom Pazaru od jutros stabilno, reke u koritima

Situacija u Novom Pazaru od jutros je stabilna, vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice je visok, ali su reke u koritima. Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za RTS da su se reke povukle u svoja korita, ali da se situacija prati iz časa u čas.

"Mi smo u pripravnosti, u stalnoj smo komunikaciji sa Sektorom ѕa vanredne situacije i nadamo se da dalje neće biti problema", rekao je Dupljak.

Prema njegovim rečimam, JKP "Vodovod i kanalizacija" radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu.

07:54 Kiša prešla u sneg u Zapadnoj Srbiji, pa se ona zabelela

Pokrivač visine oko 15 centimetara formirao se na planinama Zlatibor, Zlatar, Golija i Tara.

07:37 Vanredno u Tutinu, Novom Pazaru i Prijepolju 

Posle obilne kiše izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i Metohiji i na severu Crne Gore. Reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju.

U Tutinu je proglašena je vanredna situacija, a u Novom Pazaru i Prijepolju je uvedena vanredna odbrana od poplava. U pomoć je stigla i Vojska Srbije.

U Raški je Trnava odnela mostove, puteve i poplavila kuće, podseća RTS, a u Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište.

Video: Poplave prete: Usled obilnih padavina porastao je vodostaj reka u Novom Pazaru i Tutinu

07:20 Škole u Novom Pazaru danas neće raditi

Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas neće raditi, dok predškolske ustanove neće biti zatvorene.

Razlog je, kažu nadležni, što se tokom noći očekuju velike količine vode sa okolnih planina.

Delovi Novog Pazara su bez vode, uglavnom u visinskoj zoni.

Video: Ministri Vučević i Gašić obišli poplavljena područja u Tutinu i Novom Pazaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    21. novembar 2022 | 09:06

    Ajde narode brani ognjiste. Ne moze sve drzava

  • 👍👍👍👍👍

    21. novembar 2022 | 07:26

    👍👍👍👍👍

  • Nenad

    21. novembar 2022 | 11:56

    Kad nema kise i kad je susa mi kukamo kad krenu kise mi opet kukamo sto pada jer se izlivaju reke svake godine ista prica ko nama da ugodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA