Direktor RHMZ otkrio za Telegraf.rs kada dolazi do stabilizacije vremena: Sutra i u sredu novi talas padavina

*Obilne padavine, koje su prethodnog vikenda osmotrene u Srbiji i u regionu, nisu retkost za ovo doba godine *Padavine ovog vikenda nisu bile rekordne ni na jugozapadu Srbije

  • 1
Poplave mapa Foto: Nikola Anđić, Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Padavine su u svim krajevima Srbije već značajno oslabile, a prestanak kiše očekuje se posle podne i uveče uz kratkotrajno razvedravanje, međutim, već u utorak i sredu do naših krajeva stiže novo naoblačenje, kaže za Telegraf.rs profesor dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Međutim, ono što je dobra vest, količina padavina će biti manja.

"U utorak i sredu do naših krajeva stiže novo naoblačenje, ali će količina padavina biti manja. Na jugozapadu Srbije očekuje se od 10 do 25 mm kiše, a u ostalim krajevima uglavnom od 5 do 10 mm za dva dana. U košavskom području i na planinama će duvati jak i olujni južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima orkanske jačine. Od četvrtka do subote stabilizacija vremena u celoj Srbiji", kaže za Telegraf.rs prof. dr Nikolić.  

On podseća da su u skladu sa upozorenjem na obilne padavine, koje je RHMZ izdao u četvrtak, 17. novembra, za period od petka do ponedeljka, obilne padavine su najpre zahvatile oblast jugozapadne Srbije.

"Prvog dana vikenda na klimatološkoj stanici Vranovina u regionu Novog Pazara zabeleženo je 72,5 mm kiše za 24 sata, što je prosečna mesečna količina padavina za novembar mesec. Na glavnim meteorološkim stanicama, u subotu je najviše kiše palo na Кopaoniku (55 mm) i u Sjenici (53 mm). U nedelju i u noći ka ponedeljku intenzivne padavine su se zatim izmestile ka jugostoku i istoku Srbije, gde je na glavnim meteorološkim stanicama osmotreno od 30 do 50 mm za 24 sata. U Beogradu je, tokom celog perioda, palo oko 40 mm kiše, na nekim lokalitetima na Kopaoniku i preko 150 mm, a Sjenice 144 mm. Na planinama je kiša prešla u sneg, a u jutarnjim satima na Zlatiboru je izmereno 10 cm snega", navodi naš sagovornik. 

Poplave mapa Sumirane padavine za celu epizodu Foto: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Prema njegovim rečima, obilne padavine, koje su prethodnog vikenda osmotrene u Srbiji i u regionu, nisu retkost za ovo doba godine.

"One se najčešće javljaju kada se jaki cikloni (sistemi niskog pritiska) iz Đenovskog zaliva preko Jadrana i Balkanskog poluostrva izmeštaju dalje na istok. Novembar prethodne, 2021. godine bio je najkišniji od kada postoje merenja: u Loznici je zabeleženo 197,5 mm, dok je Beograd, sa količinom od 122,8 mm, bio tek na šestom mestu. Padavine ovog vikenda nisu bile rekordne ni na jugozapadu Srbije. Na primer, 13.novembra 2009. godine, u samo jednom danu na Zlatiboru je palo čak 90,1 mm kiše, što je apsolutni dnevni maksimum padavina za to područje za ovo doba godine", navodi Nikolić za Telegraf.rs.

Video: Tužni prizori iz Raške: Voda guta sve pred sobom, veliki broj domaćinstva uništen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    21. novembar 2022 | 14:13

    I? 😂😂😂😂😂😂😂😂🪗🪗🪗🪗🪗🪗🪗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA