Zabrinuti smo zbog sve učestalijeg vršnjačkog nasilja: Pokrajinska vlada se oglasila o slučaju u Subotici

Danas je održan i sastanak Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Subotici, na kojem je analizirana situacija u subotičkim školama kada je u pitanju vršnjačko nasilje

  • 2
Škola Subotica Sonja Marinković deca napad pesnica nasilništvo Foto-ilustracija: Google Maps, Shutterstock

Povodom još jednog nemilog događaja - čina vršnjačkog nasilja, koji se ovog puta dogodio u Osnovnoj školi "Sonja Marinković" u Subotici, prilikom čega je jedno dete zadobilo teške telesne povrede, Pokrajinska vlada izrazila je zabrinutost sve učestalijih slučajeva vršnjačkog nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

"Prema informacijama koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice dobio od postupajućeg prosvetnog inspektora gradske uprave Grada Subotice, škola je preduzela sve potrebne mere koje su propisane Opštim protokolom za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja i Posebnim protokolom za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama", navedeno je u saopštenju Sekretarijata Pokrajinske vlade.

Kako dodaju, danas je održan i sastanak Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Subotici, na kojem je analizirana situacija u subotičkim školama kada je u pitanju vršnjačko nasilje.

Na sastanku je zaključeno da je u narednom periodu neophodno češće ukazivati na moguće uzroke i posledice vršnjačkog nasilja - kako deci, tako i roditeljima. Takođe, ističu da je veoma važno što više upoznati i roditelje sa sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima su mnoga deca izložena na društvenim mrežama, a koja su vrlo često uzrok nemilih događaja.

"Na navedenom sastanku, zamenik načelnika Policijske uprave u Subotici pozvao je škole na intenzivniju saradnju od koje koristi mogu imati svi - deca, roditelji, škola i institucije. Povodom konkretnog slučaja koji se dogodio u Osnovnoj školi 'Sonja Marinković', zamenik načelnika je rekao da su sve nadležne institucije upoznate sa slučajem, te da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice ovim putem izražava žaljenje zbog posledica nemilog događaja i još jednom apeluje na sve obrazovno-vaspitne institucije da se u svom postupanju u celosti pridržavaju odredaba protokola o prevenciji nasilja, te da podržavaju preventivne mere resornih organa u vezi s prevencijom vršnjačkog nasilja", ističu iz Pokrajinske vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    23. novembar 2022 | 16:07

    Uvek je bilo ovoga, bicei dalje, sta ste mislili gde smo mi odrastali? Sad se samo pise mnogo o tome.

  • ...

    23. novembar 2022 | 16:13

    Šta se cude,kad im roditelji gledaju Pink

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA