≫ 

Dunja i Jana za dve i po godine ostale bez oba roditelja: Baka i deka brinu o njima sa nepunih 9.000 dinara

U jesen, pre tri godine u saobraćajnoj nesreći poginuo je otac devojčica, a u proleće ove godine, takođe, u saobraćaju, nastradala im je i majka

  • 8
Deca, Vladičin Han, Gimnazijalci, pomoć

Foto: Privatna arhiva/ Parlament učenika Gimnazije "Jovan Skerlić" Vladičin Han

Dunja (8) i Jana Stošić (5), iz planinskog sela Bačvište kod Vladičinog Hana, za samo dve i po godine ostale su bez oba roditelja, a brigu o njima vode baka i deka, čiji su nadljudski napori da devojčicama obezbede normalan život vredni divljenja.

U jesen, pre tri godine u saobraćajnoj nesreći poginuo je otac devojčica, a u proleće ove godine, takođe u saobraćaju, nastradala im je i majka.

Gordana (57) i Zoran (65), baka i deka devojčicama po ocu, oboje nezaposleni, brinu o dvema unukama nakon sinovljeve smrti, bez ikakve pomoći države, sem dečjeg dodatka.

To im je i jedini stalni prihod, a u zavisnosti od meseca, iznosi od 8.300 do 8.600 dinara.

- Sin Bojan je poginuo u saobraćajnoj nesreći oktobra 2019. godine. Tada je imao samo 29 godina. Te iste godine ga je napustila supruga, više puta ga ostavljala i vraćala se. Živeli su posebno, u Bačvištu, iznajmljivali i stan u Repincu, prigradskom hanskom selu. On je radio u Vojsci Srbije, čuvao decu, povremeno uzimao bolovanje zbog njih, pomagala sam i ja. Nadao se da će supruga da se vrati zbog devojčica. Ona je podnela zahtev za razvod braka. U međuvremenu sin je nastradao, a snaja ove godine. Tako su deca ostala bez roditeljkskog staranja. Nakon toga sam ja dobila starateljstvo nad decom i postala stalni staratelj devojčicama - priča Gordana za Telegraf.rs.

S obzirom na to da je jedini prihod koji su imali bio dečji dodatak Stošići su pokušali da dobiju i socijalnu pomoć.

U Centru za socijalni rad su im rekli da nemaju pravo na socijalnu pomoć, jer je Zoran podneo zahtev za penziju. Ni pravo na porodčnu penziju od oca devojčice nisu mogle da ostvare jer sinu fali pet meseci radnog staža.

- Obraćali smo se i u Fondu PIO da li postoji mogućnost da godine radnog staža sina i snaje spoje, kako bi deca imala penziju, ali ni to nije moguće po važećim zakonima - dodaje Gordana.

Stošići su imali zasad maline, pokušavali da nastave da rade, ali bez pomoći i sa dvoje male dece nikako nisu mogli da održavaju malinjak. Zoran ne bira poslove, i uprkos tome što ima 65 godina i nije dobrog zdravlja, radi sve što tokom sezone može da nađe, od građevine pa do seče drva, dok Gordana čuva devojčice.

Zoran svakodnevno vozi Dunju u školu u selu Stubal, 10 kilometara u jednom pravcu, i to dva puta u toku dana. Od škole za troškove prevoza dobijaju 4.000 dinara mesečno.

Stošići jedva čekaju rešenje o Zoranovoj penziji, koja će biti sigurnost, iako ne velika. Porodica ima nešto i od stoke, jednu kravu, živinu i svinju.

Na području Vladičinog Hana bilo je nekoliko humanitarnih akcija za pomoć Stošićima. Nedavno su ih posetili i učenici Gimnazije "Jovan Skerlić" u Vladičinom Hanu, i  uručili im novac koji su sakupili u akciji "Pijaca knjiga".

Svi humani ljudi koji žele da uplate novac to mogu da učine na sledeći žiro račun: 205900102262485612 kod NLB Komercijalne banke, na ime Zorana Stošića.

Video: Bračni par Šikora na putu ka cilju koji život znači: Voze ka Lenkinom prvom koraku

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    26. novembar 2022 | 10:05

    Starateljskim porodicama daju 50.000 dinara po detetu , zasto ovoj porodici tj baki i deki ne uplacuju 50.000 din mesecno makar za oba deteta o kojima brinu ? Sta rade te socijalne sluzbe , cini mi se da se tale i da uzimaju deo od tih pkrodica kojima dodeljuju decu na staranje !

  • Narod

    26. novembar 2022 | 11:25

    Odavno je jasno da se ne dize dzeva badava, o centrima za soc rad. Sve te zaposlene u centrima kao da je birao najveći neprijatelj nasih porodica i tradicije. Svakodnevno citamo o ovakvim ili slicnim situacijama. Zasto se tolike pare daju hraniteljima a ne rodjacima, bakama, dekama... Novi ministar da se hitno pozabavi ovom temom.

  • Mia

    26. novembar 2022 | 11:01

    E državo sram te bilo.E na ovom primeru se vidi da socijalno i sve druge institucije ništa ne rade.Da date tu decu u hraniteljsku porodicu,koliko bi morali plaćati?Postoji li neko normalan u tom socijalnom..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA