≫ 

Kada je nasilje postalo naša svakodnevica: 3 slučaja potresaju Srbiju, prvi put usledile i najstrože kazne

Napad na profesorku engleskog u Trsteniku, brutalno vršnjačko nasilje u Subotici i Surdulici, tri su velika slučaja koja su potresla javnost u prethodnih nedelju dana

  • 5
Tehnička škola Trstenik, dečak Surdulica Foto-kolaž: Nikola Anđić, Pixabay, Tanjug, Google Maps, Privatna arhiva

Crni petak danas je najpre svim žrtvama nasilja čiji su slučajevi prethodnih dana punile sadržaj domaćih medija.

Napad na profesorku engleskog u Trsteniku, brutalno vršnjačko nasilje u Subotici i Surdulici, tri su velika slučaja koja su potresla javnost u prethodnih nedelju dana.

Koliko ih je još bilo, a za koje nismo saznali, ostaje samo da nagađamo.

Koji je uzrok povećanom nasilju među našim mladima, ko je odgovoran za to i šta treba uraditi da bi se ovom, sve više prisutnom fenomenu, stalo "na rep" brojna su pitanja koja su pokrenuta.

Profesorki izmakli stolicu, isključeni iz škole

Sve je krenulo početkom prethodne sedmice kada je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kom se vidi kako jedan učenik na početku časa zagovara profesorku i raspravlja se sa njom, dok drugi prilazi sa leđa i izmiče joj stolicu dok treći sve to snima telefonom.

Profesorka je pala i, pukom srećom, prošla bez težih fizičkih povreda. Ipak, poniženje i traume koje je doživela, ostale su joj kao teret sa kojim će morati da se nosi.

"Pitali su me da li je moguće da se to meni desi. Bilo je manjih incidenata, ali nikada ništa strašno. Deca i roditelji danas gledaju razne stvari, nasilje je svakodnevno prisutno u medijima. U poslednjih 10 godina se dosta promenilo, a roditelji ne mogu potpuno da utiču na njih. Svakakve scene viđamo: vređanja, polivanja, nasilja i sve na televiziji. To nije normalno. Ja sam tu da ih vaspitam, i moja i tuđa deca treba da se ugledaju na mene. Moram pametno da ih učim", rekla je tada profesroka za naš portal.

Kako je tada navela, krivo joj je samo jer joj niko od učenika ni ruku nije pružio. Učionicom se brzo raširio grohot đaka, a ona nije ni bila svesna šta joj se dogodilo sve dok inicijalni šok nije prošao.

"Kad sam došla kući nisam bila svesna ni kako sam pala, ni kako sam ustala. Udarila sam glavom o stolicu i verovatno mi se mozak malo usporio i nije lučio adrenalin. Ne sećam se svega, pokupila sam se i otišla kući i tamo sam radila sve što inače radim. Čak sam tešila ćerku zbog ocene. Međutim, onda me je sin ubedio da to nije normalno. Ja nisam pojmila da sam bila u opasnosti. Tek kada sam se sabrala u hitnoj počela sam da drhtim. Bila sam na svim analizama i od fizičkih povreda sam imala posledice. Bila sam toliko ugruvana da su me kosti bolele 12 dana", navela je ona.

Na sednici Nastavničkog veća škole u Trsteniku jednoglasno usvojen predlog da se dvojica učenika isključe iz škole zbog vršnjačkog nasilja, dok je treći učenik podneo zahtev i ispisao se.

"Povodom nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi Trstenik pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitalno nasilje nad našom koleginicom, održana je sednica Nastavničkog veća na kom je jedna od tačaka bila izjašnjavanje veća o pomenutom incidentu. Predlog člana Nastavničkog veća da se izglasa isključenje iz škole za dvojicu učenika jednoglasno je usvojen od strane svih članova Nastavničkog veća", saopštio je ranije Kolektiv Tehničke Škole Trstenik.

Prvi put, a da je javnost obaveštena, imamo situaciju da su učenici isključeni iz škole zbog počinjenog nasilja.

Poslednja informacija u vezi sa slučajem, doduše nezvanična, jeste da roditelj jednog od učenika, vinovnika incidenta razmišlja da tuži školu, a to bi bio četvrti pokušaj miniranja vaspitno-disciplinskog postupka.

Podsećamo da je podršku profesorki dao i ministar prosvete Branko Ružić, ali i kolege širom Srbije koji su organizovali i protestna okupljanja.

Dečaka u subotičkoj osnovnoj školi pretukli, odstranjena mu slezina

Do incidenta je došlo u ponedeljak kada su trojica učenika osmog razreda subotičke Osnovne škole "Sonja Marinković" na odmoru napala vršnjaka.

Sve se odigralo u poslepodnevnim satima, tokom odmora u holu škole, a kamere su zabeležile ovaj incident zbog kog je dete nad kojim je izvršeno nasilje završilo na operacionom stolu.

"Na snimku se jasno vidi koškanje, guranje i udaranje mog deteta koje je okrenuto leđima. To radi grupa od nekoliko učenika. Moj sin nastavlja put ka učionici i iz te grupe se izdavaja jedan dečak koji mu prilazi, opet s leđa, i bukvalno ga je 'počistio', kao što u karateu izgleda čišćenje. Dakle, znatno viši i krupniji dečak je 'počistio' moga sina od 45 kg i to s leđa. Pri padu ruka mog deteta je bila ispod tela i on svojom rukom gnječi rebra i dolazi do rupture slezine", pričao je Dejan Kolar, otac maloletnog dečaka koji je pretrpeo nasilje.

"Nisam ni slutio da su povrede toliko ozbiljne jer je moj sin sve vreme u školi sedeo i razgovarao sa mnom, ali se žalio na bolove pa smo potražili lekarsku pomoć. U bolnici je ustanovljeno nagnječenje rebara, ali i ruptura te, da je tako nazovem šolje u kojoj leži slezina i da mora da ide na operaciju koja podrazumeva vađenje slezine. Dete je sada stabilno, vitalni parametri su u redu i u bolnici je na postoperativnom oporavku. Poznajem ljude koji žive bez slezine i znam da ćemo od sada morati da budemo veoma oprezni kod svake prehlade i virusa. Svaka temperatura će biti problem", dodao je otac.

Kasnije je naveo da se dete oporavlja, ali da je svoju decu već ispisao iz škole.

Otac osmaka koji je pretrpeo nasilje objašnjava da ovo nije prvi put, već da je njegov sin godinama izložen verbalnom, psihičkom, pa i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih vršnjaka, te najavljuje pravnu borbu protiv svih koji su odgovorni za jučerašnji događaj.

Direktor OŠ "Sonja Marinković" u Subotici Pajica Bašić nakon incidenta rekao je da su u razgovoru sa decom koja su učestvovala u tom incidentu i njihovim roditeljima saznali šta se dogodilo tog dana.

Dodao je da su deca tek posle ovakvih događaja shvatila da to nije igra i da će biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u incidentu.

Podsećamo da je policija u Subotici, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, najavila podnošenje krivične prijave protiv jednog četrnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda.

Policija će protiv drugog četrnaestogodišnjaka podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, dok će za trećeg dečaka, trinaestogodišnjaka, izveštaj proslediti tužilaštvu.

Tinejdžer u Surdulici brutalno pretučen zbog patika

Otac petnaestogodišnjeg dečaka Ninoslav Spasić iz Surdulice prijavio je da je u utorak, 22. novembra, njegovog sina udario drugi dečak i naneo mu teže telesne povrede.

"Sve se desilo u košarkaškoj sali nakon završetka treninga. Prišao je iz čista mira mom detetu i rekao: "Što se ti ponašaš tako?". Pravi razlog bila je ljubomora zbog patika koje je moj sin nosio, ali i lopte. Moj sin je na trening nosio novu loptu i kožne "džordanke" koje smo mu nedavno kupili. Naime, prišao mu je i bacio flašicu sa vodom i zadao mu tri udarca u predelu lica, tj. u prednje zube i predeo oka", naveo je ranije za naš portal otac pretučenog dečaka.

Pravi šok usledio je za čitavu porodicu kada su im dete, sa vidinim povredama, doveli kući.

"Doveli su ga drugovi kući. Supruga i ja se lečimo od pritiska, i to nam je samo pogoršalo situaciju. Naše dete se lečilo od epilepsije i izlečilo se, ali ne sme da prima udarce u glavu. To je sad najveći problem što smo bili kod jedno 20 lekara, da se sve detaljno ispita, jer strahujemo. Takođe, odmah smo reagovali i Tužilaštvo je pokrenulo istragu. Stvarno mi nije jasno šta se dešava sa ovim vršnjačkim nasiljem, gde su rpditelji danas?", pitao se naš sagovornik.

Sreća u nesreći jeste što nije došlo do posledica koje bi po dečaka mogle biti pogubne, ali briga roditelja ne jenjava.

Tužilaštvu je potvrđeno da je prijavljena tuča između dvojice dečaka pri čemu je jedan pesnicom udario drugog. Tada je naloženo je da se obave razgovori sa svim akterima, nastavnikom i obaveste službe škole.

Ohrabruje to da je bar u jednom slučaju, kao opomena za sve nas, stigla i najstroža kazna za počinioce, pa su tako đaci iz Trstenika isključeni iz škole.

Ostaje da vidimo kakav će biti epilog ovog slučaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    25. novembar 2022 | 15:08

    Ovo je poraz svih nas, kao društvo smo dotakli dno i biće sve gore

  • Milos

    25. novembar 2022 | 15:38

    Deca su oqledalo roditelja, budimo ljudi dok jos nije kasno 🙏🙏🙏

  • lea

    25. novembar 2022 | 15:40

    Pa nasilje gledamo svakodnevno na tv i ucimo zato je to tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA