≫ 

Saznajemo: Epidemiolozi proveravaju 2 vrtića zbog infekcije streptokokom, sumnja se na šarlah

Od početka godine u beogradskim vrtićima je bilo 7 epidemija zbog šarlaha

  • 1
dete i majka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica

Foto: Shutterstock

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravaju dva vrtića u dve različute opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija a koja između ostalog može da izazove i šarlah, saznaje Telegraf.rs. 

Ukoliko rezultati briseva pokažu da se radi o šarlahu ovo bi bili prvi potvrđeni slučajevi, eventualno epidemija u ovom mesecu.

Kako za Telegraf.rs kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje, epidmeiolozi su na terenu nakon što su pristigle prijave. Dodaju i da je od početka godine u beogradskim vrtićima bilo 7 epidemija šarlaha.

"Ukupno je obolelo 64 dece. Poslednje dve epidemije su bile u oktobru, u okviru njih je obolelo 22 dece, a pre toga su dve bile u septembru kada je obolelo 16 dece. I sada su epidemiolozo otišli u dva dvrtića u dve opštine da uzmu briseve i da provere po prijavi", kažu za Telegraf.rs u Zavodu.

U vrtiće u koje su otišli prijavljena je streptokona infekcija, koja između ostalih bolesti može da izazove i šarlah. On najčešće pogađa vrlo malu decu čiji je imunitet nešto slabiji.

Među decom, inače, trenutno haraju i respiratorne infekcije, ali roditelje posebno zabrinjava šarlah koji se smatra iskorenjenom bolešću.  

Najvažniji izvor streptokoknih infekcija su obolele osobe za vreme klinički ispoljenih simptoma bolesti, a ređe osobe koje nemaju simptome. Period zaraznosti značajno skraćuje lečenje antibioticima.

Put prenosa streptokoka je dominantno kapljični, dok su drugi putevi širenja infekcije znatno ređi, a to su konzumiranje kontaminirane hrane ili kontakta sa kontaminiranim predmetima.

Za šarlah ne postoji vakcina, a bolest se leči antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. Ako se ne leči, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća ili reumatske groznice.

Bolest ima sezonski karakter i češće se javlja u pelaznim godišnjim dobima, na jesen i u proleće.

Deca koja imaju šarlah žale se na jak bol u grlu koji je praćen visokom temperaturom i karakterističnim osipom. Često se javlja i povraćanje.

Roditelji upozoravaju da pažljivo motre na simptome kod svoje dece, pa ako bilo koji od njih primete, odmah posete lekara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aa

    28. novembar 2022 | 10:36

    KOJA dva vrtića? Kada ćemo dobiti potpunu informaciju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA