≫ 

Maloletnički brak u Srbiji završio smrću devojčice, roditelji ga odobrili: Stručnjaci o zaštiti dece

Bilo je je osvrta na rad organa tokom prošle godine, gde su uočeni određeni propusti, kada govorimo o slučajevima nasilja nad decom

  • 1
Nasilje nad decom tuca silovanje porodično nasilje Foto: Shutterstock

Konferencija "Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja - izlazak iz senke" održana je danas u Domu narodne skupštine, gde je zaštitnik građana Zoran Pašalić, zajedno sa predstavnicima ministarstava, institucija i organizacija koje se bave zaštitom prava dece, govorili o uzrocima, stanju i prevenciji nasilja nad najmlađima u našoj zemlji.

Kako je zaštitnik građana Zoran Pašalić naveo za naš portal, reč je o jednoj od najvažniji tema ove institucije, na kojoj se permanentno radi, kako u smislu praćenja stanja, tako i u pogledu predalaganja da se uvedu izvesne izmene u zakonodavstvu koje reguliše ovu oblast.

"Ova tema koja je danas na dnevnom redu je najznačajnija tema kojom se bavi institucija zaštitnika građana, a to je zaštita dece od seksualnog zlostavljanja, ali i nasilja nad decom. Pogotovo što su primećeni neki oblici koji su često od javnosti sakriveni. To se dešava u školama, prilikom sportskih aktivnosti, na ekskurzijama... Zato mi sa velikom pažnjom pratimo sve to i pratićemo ubuduće", naveo je Pašalić i dodao:

"Postoje određene ideje kod zaštitnika građana kako zakon treba da se menja, jer postoje određeni propusti, pa je u planu da radimo na tome i to izmenimo. Po novom zakonu deca mogu da prijave, ali najčešće to rade svedoci ili oni koji su uočili nasilje."

Da je saradnja ključna reč u zaštiti dece podsetio je i direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović.

"Neophodna je saradnja i veće uključivanje privatnog i civilnog sektora u zaštitu dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja. U tom smislu, naša organizacija je pripremila smernice za sve organizacije koje rade direktno ili inidrektno sa decom kako da budu sigurno i bezbedno mesto. Naime, važno je da svako ko radi sa decom ima na umu da treba niko od zaposlenih ne sme da naudi detetu, ali postoje i veoma jasni standardi na svetskom nivou koje treba promeniti", naveo je Stefanović.

Tokom uvodne reči na konferenciji govorila je i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, istričući značaj porodice za zadrav i srećan život deteta.

"Kada smo gledali koji je to glavni izbor podataka na osnovu kog bismo mogli da procenimo koliko se to često kod nas dešava, videli smo da čak ne možemo ni da procenimo. Zašto? Taj vrh ledenog brega, to je samo ono što fizički vidimo, što je dostpuno po sudovima, tužilaštvima, medijima. Pošto znamo da je suština prevencija, treba da sprečimo da do ovakvog uznemiravanja i zlostavljanja dođe."

konferencija, zaštitnik građana Foto: Telegraf.rs

Podsetila je na platformu "Čuvam te", koja je ustanovljena pre godinu i po na inicijativu predsednice vlade, koja okuplja sedam ministarstava.

"Suština je da na jednom mestu bude sve, ne samo informacije, nego i prijava različitih vrsta nasilja", dodala je.

Nakon uvodne reči, o ulozi nezavisne institucije u zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja u Srbiji govorila je i zamenica zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović.

Kako je navela, kroz vršnjačke edukacije u školama, koje su sporvođene, došlo se do saznjanja da deca uopšte nemaju informaciju da u obrazovnim ustanovama koje pohađaju imaju timovi za sprečavanje nasilja.

"To je za nas bio znak da imamo dosta posla. Mi moramo da upoznajemo decu sa njihovim pravima i na koji način mogu da se zaštite."

Stojanović je dodala da je ukazivano i na izmenu Krivičnog zakonika u kontekstu krivičnih dela koja uključuju seksualne aktivnosti prema deci, poput vanbračne zajednice sa maloletnicima.

Bilo je je osvrta na rad organa tokom prošle godine, gde su uočeni određeni propusti, kada govorimo o slučajevima nasilja nad decom.

"Imali smo pre nekoliko meseci slučaj maloletničkog braka, koji se nažalost završio tragično, smrću devojčice. Tu, recimo, nismo utvrdili nepravilnosti u radu državnih organa, jer oni nisu bili ni obavešteni i slučaju, ali jesu bili roditelji, koji su to odobravali. Takvi slučajevi nam govore da moramo mnogo više da unapređujemo normativni okvir, ali i promovišemo edukaciju", zaključila je Stojanović.

Pored predstavnika relevantnih državnih institucija, konferenciji su prisustvovali i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova, kao i Valter Paskvereli ispred "Economist Impact-a".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    30. novembar 2022 | 08:39

    Kako se bre zavrsilo smrću devojcice!?I dra sad,bi niste znali,roditelji bas nisu obavestili?Pa naravno kad su je verovatno prodali da neće da vas obaveste ali sra ste vi majar posle toga uradili da se tako mesto me ponovi?Jeste li pohapsili roditelje i tog za koga se"udalo"to jadno dete ili ste samo "konstatovali"?Gade mi se nesposobni ljudi kiji rade po institucijama Srbije i ko im je to dozvolio!Ovo jadno dete zasluzuje pravdu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA