≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Decu najčešće zlostavljaju upravo oni koji su im najbliži: Zbog jedne majke u Nišu se vodi postupak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine više od 400 miliona dece je izloženo seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju

  • 0
Nasilje dete devojčica  stop Foto: Shutterstock

Prevencija je ključna reč u borbi protiv nasilja nad decom, jedan je od zaključaka jučerašnje konferencije "Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja - izlazak iz senke", zaštitnika građana.

U čemu se sastoji prevencija, i sa kakvim slučajevima se institucija poverenika susreće u svom radu, govorila je zamenica zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović.

Budući da je u Republici Srbiji zaštitnik građana nacionalna institucija za zaštitu ljudskih prava, prava deteta jesu jedna od najznačajnijih oblasti njihovog rada.

"Pored reaktivnih aktivnosti zaštitnika građana, kada se vode postupci po pritužbama građana, ova institucija se bavi i promotivnim i preventivnim aktivnostima", navela je Stojanović.

Upravo su promotivne aktivnosti i edukacija ključne za prevenciju nasilja, naročito vršnjačkog i onog nad decom.

"Naša najvažnija aktivnost jeste letnja škola zaštitnika građana i traje pet dana. Dvadesetoro dece iz cele Srbije je tada edukovano o pravim deteta, o vršnjačkom nasilju, oblicima seksulanog zlostavljanja, kako da ga prepoznaju i kako da se zaštite. Edukovani su o tome šta je trgovina ljudima i koji su mehanizmi za prijavljivanje. Naši ekspreti i predavači su im skrenuli pažnju kada objave 'hešteg' na internetu, da su tužni, zabrinuti, da im fali novac, da su usamljeni. Da su to sve stvari koje njih dovode na Internet i stvaraju određeni rizik. Savetuju im da svoje fotpografije ne dele i objavljju, jer naivnost može dovesti do pozicije da budu žrtve različitih ucena", podseća Stojanović.

Zabrinutost se javila onda kada su, kroz rad sa srednjoškolcima, predavači došli do saznanja da većina dece nisu upućena u to da u svojim školama imaju timove za sprečavanje nasilja.

"To je za nas siguran znak da imamo još posla, jer decu treba upoznavati sa svojim pravima i mehnizmima kako da se zaštite", dodala je.

Na kraju svoj izlaganja, Jelena Stojanović je podsetila i na konkretene slučajeve nasilja nad decom i maloletnicima, koji su zabeleženi prethodne godine.

"Utvrdili smo da su devojčice bile žrtve krivičnih dela prema ljudima, čak žrtve svojih najbližih. Jedna devojčica je bila žrtva svog oca koji je osuđen pravosnažno na zatvorsku kaznu. U drugom slučaju nasilnik je bila majka, gde je postupak u toku u Višem sudu u Nišu. To je pokazalo da pojedine rekacije organa nisu bile dovoljno efikasne i preventivne, odnosno, kasnile su".

U tom kontekstu, bračne i vanbračne zajednice sa maloletnicima pokazali su se kao veliki problem.

"Zaštitnik građana ima tu izuzetno značajnu ulogu u promotivnim i edukativnim aktivnostima. Imali smo slučaj maloletničkog braka, koji se, nažalost, završio tragično, smrću devojčice. Tu nismo utvrdili propust državnih organa jer oni nisu znali za postojanje te zajednice. Ipak, znali su roditelji koji su to odobravali. Kada je Centar za socijalni rad i policja obavili razgovor sa roditeljima, roditelji su rekli da su posećivali devojčicu, što znači da su je i odobrili, ali da nisu uočili da se dešava nasilje. To nam sve govori da značajno moramo da unapredimo taj promotivni okvir, kao i edukaciju".

Podsećamo, kako stoji u istraživanju i izveštaju "Izlazak iz senke" o seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju dece, svake godine više od 400 miliona dece je izloženo ovoj vrsti nasilja.

Video: Deca se žalila ocu da ih majka maltretira: Postavio je kamere i uhvatio je na delu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA