≫ 

Oglasio se MUP o navodnim policijskim stanicama Kine u Srbiji: "To narušava odnos dveju zemalja"

Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja Srbije i Kine

  • 3
MUP LOGO policija policijska značka Foto: MUP

MUP Srbije nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju izveštavaju pojedini mediji i naglašava da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine.

"Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine", navodi se u saopštenju MUP-a.

Napominje se da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

"Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou i još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Podsećamo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika MJB NR Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a R. Srbije i MJB NR Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilj održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalja, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok27

    4. decembar 2022 | 15:27

    Stvar nacionalne tradicije,ovako smo i sa Turcima patrolirali oko Kalamegdana..

  • Ljubiša

    4. decembar 2022 | 15:30

    Ili ćutite, ili kažnjavajte ako to nije tačno.

  • паун 54

    4. decembar 2022 | 18:20

    ШТА БИ ТЕК РЕКЛИ ДА СМО СЕ ОРГАНИЗОВАЛИ СА ПОЛИЦИЈОМ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA