• 13
 ≫ 

Tačna mapa sa mestima i brojem ledenih dana u njima: Biće ih tokom 2 meseca, evo kada počinju

, Telegraf
 ≫ 

Tokom predstojeće zime, ledeni dani se očekuju u Valjevu, Kikindi, Zrenjaninu, Sjenici, na Kopaoniku gde će ih biti najviše, na Zlatiboru i Crnom vrhu

  • 13
Karta sa ledenim danima

Foto: Pixabay, Shutterstock, Telegraf.rs

Ledeni dani u Srbiji ne očekuju se pre januara, a ove zime ne bi trebalo da ih bude mnogo. Kako je za Telegraf.rs u detaljnoj prognozi za zimu rekao prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda RHMZ) , očekuje se od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0 stepeni,  na planinama od 30 do 50 ledenih dana, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić.

Tokom predstojeće zime, ledeni dani se očekuju u Valjevu, Kikindi, Zrenjaninu, Sjenici, na Kopaoniku gde će ih biti najviše, na Zlatiboru i Crnom vrhu.

Tako će u januru 2023. godine, broj ledenih dana u nižim predelima biti u intervalu od 5 dana u Valjevu, do 10 u Kikindi i Zrenjaninu, a na planinama od 11 u Sjenici, do 18 na Kopaoniku i Crnom vrhu.

U februaru bi, prema prognozama, kaže Nikolić u nižim predelima trebalo da bude od 3 do 5 dana

"A na planinama, od 7 na Zlatiboru, do 12 dana na Кopaoniku", navodi Nikolić.

U martu se ledeni dani za sada ne vide po prognozama, ali će biti mraznih, kojih će, takođe biti i u januaru i u februaru.

Inače, klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji.

"Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50", rekao je prof. Nikolić za naš portal.

Ove nedelje temperatura iznad proseka

Kada je reč o prognozi za decembar, u kojem smo, prognozira se da će srednja temperatura vazduha od danas do 12. decembra biti iznad proseka za ovaj period godine sa odstupanjem do plus 3 stepena na severu i istoku Srbije, dok se u ostalom delu zemlje prognozira temperatura vazduha, takođe, iznad proseka sa odstupanjem do 6 stepeni u plusu.

Karta sa ledenim danima

Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

"U periodu od 12. do 19. decembra se takođe, očekuje temperatura vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 6 stepeni na zapadu, centralnoj i južnoj Srbiji, a u ostalom delu zemlje sa odstupanjem do 3 stepena. Potom se u periodu od 19. do 26. decembra u većem delu Srbije, prognoziraju temperature vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 3 stepena, a na severu i istoku zemlje se očekuju prosečna temperatura vazduha za ovaj period godine. I  od 26. decembra 2022. do 9. januara 2023. godine se prognozira temperatura vazduha iznad proseka sa odstupanjem do 3°S", navodi Nikolić.

Do 12. decembra 2022. godine na severu, severoistoku i istoku Srbije se očekuju količine padavina iznad višegodišnjeg proseka, dok se u ostalom delu zemlje prognoziraju prosečne količine padavina za ovaj period godine.

Padavine od 27. do 29. decembra i 1. i 2. januara

Količine padavine iznad proseka se prognoziraju u većem delu Srbije za period od 12. do 19. decembra 2022. U periodu od 19. decembra do 9. januara se očekuje prosečna količina padavina u celoj zemlji"

Prema ansambl mesečnim prognozama Evropskog centra, u nižim predelima Srbije, povećani su izgledi za padavine u periodu od 27. do 29. decembra kao i 1. i 2. januara, uz pad maksimalne temperature 28. decembra na plus 5  a nakon toga prognozira se porast maksimalne temperature do 31. decembra na plus 7 stepeni. Zatim sledi pad do 3. januara na plus 5 stepeni. U istom periodu minimalna temperatura varira od 0 do plus 2 stepena.

Verovatnoća za zadržavanje kratkotrajnog snežnog pokrivača u nižim predelima je mala, zato što u posmatranom periodu prognozirana maksimalna temperatura je uglavnom iznad +4°S, dok se u planinskim predelima očekuje povećanje snežnog pokrivača.

Video: Kadrovi zavejane Ivanjice: Sneg od sinoć ne prestaje, putni pravci ipak prohodni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima