• 1

Zbog ideje lepe profesorke iz Vranja, đaci pomno slušaju na času: Ona ima "fioku za pažnju"

Profesorka Branka iz Vranja pronašla je način da đake motiviše da pomno prate nastavu

 • 1
Branka Marković

Foto: Bujanovačke/I. Jovanović

O zabrani korišćenja mobilnih telefona u školama uskoro će odlučivati Ministarstvo prosvete, a stav pedagoškinja bujanovačkih škola je da bi zabrana itekako unapredila nastavu. Branka Marković, profesorka srpskog jezika u Tehničkoj školi u Vranju, ne dozvoljava učenicima da koriste mobilne telefone na času i uvela je pravilo da se telefoni ostavljaju na katedri, pišu bujanovacke.co.rs.

- Zanimljivo im je to. Verovatno se i oni odmore od telefona za tih 45 minuta, nisu u grču, ne kriju ih ispod školskih rančeva. Skoncentrisani su na gradivo, prate ono što im govorim, mogu da ponove nastavnu jedinicu. Nema tu hoće ili neće da prihvate. To je to i tačka. Ja odlučujem u učionici. Ima da slušaju. Međusobni dogovor, poštovanje, to je ono što ja postižem, profesionalno i bez prijateljstva sa đacima, tu sam da im pomognem oko učenja i objasnim gradivo – kaže profesorka za Bujanovačke.

Ideju o "fioci za pažnju na času" dobila je još pre pet-šest godina. Kako kaže, bila joj je nepojmljiva tolika vezanost za mobilne telefone, kao i naivnost kojom se đaci predaju virtuelnom svetu koji je, kako kaže, prazan i bezdušan.

Smatra da su i đaci zbog toga takvi i da je primetno odsustvo roditeljskih razgovora koji su im neophodni za bilo šta u životu.

- Posebno u ovom današnjem vremenu haosa, nasilja, nepismenosti, bezvoljnosti, pinkovske televizije i besmislenih rijalitija – kaže Markovićeva.

Na pitanje koliko su se časovi promenili uvođenjem ovog čudnog pravila, Branka odgovara:

- Časovi su kvalitetniji i spokojniji. Svi smo zadovoljni. Zaista nemam problema sa đacima – kaže ona.

Njene kolege podržavaju ovu ideju, mada, za sada jedino ona ima takvu fioku.

Pitali smo profesorku i da nam prokomentariše sve češće nasilje među decom u školama.

- Moglo bi se danima pričati o tome. Porodica je prvo mesto gde se formira jedna takva klica. Mora se razgovarati sa decom. Vaspitati ih. Mediji, televizija i kanali na kojima je sve dozvoljeno i koji promovišu nemoral, nasilje, agresiju kao nešto što se podrazumeva, bitno utiču na ponašanje današnjih školaraca – ističe ona.

Smatra da okruženje, društvene mreže, pa čak i neki nastavnici svesno ili nesvesno podstiču neadekvatno đačko ponašanje, jer su nemoćni i slabi da se suprostave i postave granicu.

- Đaci to jedva čekaju. Probaju, smeju ili ne smeju, pa koriste toleranciju, dobrotu, poverenje svojih nastavnika. Pokazati im „zube“ ali ujedno i spremnost na povratno poštovanje, to treba jedan prosvetni radnik da nauči i zna. Normalno, porodica je glavni vaspitač – zaključila je.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će do 20. decembra radna grupa protiv nasilja u školama izaći sa predlozima novih mera i da će se razmotriti zabrana nošenja mobilnih telefona u školama.

Video: Protest prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  5. decembar 2022 | 15:35

  Tako nema cile mile u skoli ,cile mile ima samo u Breninim pesmama

  10
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok