• 6
 ≫ 

Crni panter "izazvao" nekoliko lažnih dojava o svom kretanju: Stvarana panika, da li neko može da odgovara?

, Telegraf
 ≫ 

Advokat Ivan Simić za Telegraf.rs kaže da ne može da tvrdi da bi oni koji postavljaju navodne snimke pantera moli da odgovaraju pred zakonom, ali da ta mogućnost svakako postoji

 • 6
Crni panter i hapšenje, lisice

Foto: Shutterstock

Priča o crnom panteru koji luta Vojvodinom pronela se Srbijom 10. novembra i od tada su nadležne službe više puta izlazile na teren u potrazi za zveri. Panter je navodno na svom putu svratio u Apatin, Banju Junaković, Feketić i Vrbas, a poslednja dojava je da je viđen kod isključenja sa auto-puta u Zmajevu. Snimaka navodnog kretanja pantera na mrežama je bio veliki broj, a njihova autentičnost dovodi se u pitanje. Baš zbog toga postavlja se pitanje da li oni koji namerno šire lažne vesti mogu da odgovaraju za krivično delo izazivanje panike i nereda.

Na društvenim mrežama su navodni snimci pantera mutni i nejasni, te se vidi samo obris crne životinje. Nije isključeno da su u određenim mestima, kao što je Vrbas, sa druge obale kanala snimili velikog crnog psa kog je ekipa Telegrafa videla na terenu. S druge strane objavljivani su jasni snimci pantera u prirodi, a kao lokacija su označeni Sremski Karlovci. Međutim, kada se dobro obrati pažnja, vidi se da definitivno nije u pitanju ta lokacija, a ista fotografija je korišćena sa potpisom druge lokacije.

Ipak, moguće je da bi ovakvi snimci izazvali uznemirenje dela javnosti koja živi na tim područjima.

Video: Telegraf na mestu gde je poslednji put viđen panter: Meštani veruju da je u pitanju crni pas

Advokat Ivan Simić za Telegraf.rs kaže da ne može da tvrdi da bi oni koji postavljaju navodne snimke pantera moli da odgovaraju pred zakonom, ali da ta mogućnost svakako postoji.

- Svako ko nekom svojom aktivnošću ili ranjom podigne čitav državni aparat na noge, a zna da to nema uporište u nekoj realnosti može da bude odgovoran prekršajno, ali i krivično, ukoliko to radi svesno i sa namerom i ukoliko kao posledica neke neistinite informacije sve službe - ribolovačka i lovačka društva, inspekcija, pa na kraju krajeva i drugi državni organi - imaju obavezu da izađu na teren i provere sve te navode ne možemo da isključimo da takve radnje u sebi ne sadrže neke vrste protivpravnog ponašanja - objašnjava Simić.

advokat, ivan simić

Advokat Ivan Simić; Foto: Media centar/Ivan Simić

Kako dodaje, ne bi isključio odgovornost bilo kog lica koje svesno i sa namerom dovodi u zabludu javnost, ali i inspekcijske službe koje su nadležne da vrše takve vrste provera, a na kraju i procesuiranje ili kažnjavanje tih lica u nekom od velikih postupaka, bilo da se radi o prekršajnom, postupku u privrednom prestupu ili krivično postupku.

- Izazivanje panike jeste širenje lažnih vesti. Širenje lažnih vesti jeste biće tog krivičnog dela. Ne možemo da isključimo da može da bude procesuiran onaj ko širenjem i pronošenjem lažnih vesti dovede do težeg narušavanja javnog reda i mira. Takve radnje za posledice mogu da imaju izazivanje uznemirenja kod jednog dela javnosti koje boravi i živim na tom području na kom se pronose lažne vesti da je navodno viđen crni panter. Takve tvrdnje, pogotovu ako neko zna da one nisu tačne, mogu da dovedu do težeg uznemirenja dela građana koji žive na tim područjima, a samim timi težeg narušavanja javnog reda i mira. Ne možemo eksplicitno da tvrdimo da bi neko automstski bio odgovoran, ali ne možemo ni da isključimo tu mogućnost - dodaje advokat.

Kazne za ovo krivično delo kreću se od tri meseca do tri godine, uz novčanu kaznu.

- Ukoliko je to neko radio putem sredstava javnog obaveštavanja ili sličnih sredstava, kazne mogu da budu od šest meseci do pet godina zatvora. Pitanje je da li je slično sredstvo ako neko ima veliki broj pratilaca na Instagramu. Pod slično sredstvo mogu da se podvedu raznorazna sredstva javnog obaveštavanja, pa i društvene mreže - zaključuje Simić.

Video: Rekonstrukcija kretanja crnog pantera: Krenuo iz Apatina, stigao do Vrbasa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Duka Srbin Tenja

  6. decembar 2022 | 22:02

  Pitajte vi te svoje advokate, a šta ćemo ako zaista postoji i luta i u tom lutanju nekoga napadne, ko će onda odgovarati? Samo ste se uhvatili demantija,a ni sami niste sigurni da li postoji ili ne takva životinja koja se slobodno kreće.

  21
  6

  Podelite komentar

 • zztop

  6. decembar 2022 | 22:54

  Treba prvo rešiti belivuka i jovanjicu pa onda panteraše...

  18
  5

  Podelite komentar

 • Milan

  7. decembar 2022 | 07:56

  Vrane su više napadale ljude i nanosile im povrede pa niko nuje paničio a sad se digla frka oko tamo nekog crnog mačka....mora novinari da pišu nešto.

  5
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok