Danas je Mikulaš, vreme da deca dobiju slatkiše ili povrće, zavisno od toga da li su bili dobri

Vernici katoličke veroisposvesti danas proslavljaju Svetog Nikolu odnosno Mikulaša

  • 3
Mikulaš Foto: Telegraf

Vernici katoličke veroisposvesti danas proslavljaju Svetog Nikolu odnosno Mikulaša, a ovom prazniku se naročito raduju deca. Veruje se da su običaji vezani za ovaj praznik preuzeti početkom prošlog veka iz mađarske kulture, navode Subotičke.

Naime, mališani noć uoči šestog decembra očiste svoje cipele i čizme i ostave ih pod prozorom, očekujući Svetog Nikolu da im donese poklone. U obući pod prozorom Mikulaš dobroj i vrednoj deci ostavlja poklone, prema običajima, slatkiše, pomorandže i orahe. Ipak, oni oni koji nisu bili toliko dobri, od Mikulašovog pomoćnika Krampusa dobijaju povrće ili prut.

Za Svetog Nikolu vezuju se mnoge priče i legende. Rođen je u trećem veku u Patari, u Maloj Aziji. Ono što ga je naročito odlikovalo jesu velikodušnost i razna dobročinstva. Uvek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjima, a postoji i legenda koja kaže da je prodao svu svoju imovinu i novac podelio siromašnima.

Mikulaš Foto: Telegraf

Prema jednoj od legendi, Sveti Nikola živeo je u šumi pored sela u kom je bilo mnogo dece. Ta deca nisu imala puno igračaka i obuće, već samo jedan par čizama. Deca su svakodnevno čistila svoje čizme, a na Nikolin imendan bi ih posebno pažljivo očistila i stavila ih pod prozor. On bi tada svoj deci koja su bila dobra ostavio drvenu igračku u čizme.

Kako je Sveti Nikola bivao sve stariji i nije mogao više da ih obilazi, deca su ostajala bez darova u svojim čizmama. Ubrzo su majke nastavile ovu tradiciju kako deca ne bi bila tužna. To su obično bili skromni darovi, ali su se deca radovala svemu.

Sveti Nikola se upokojio 6. decembra 327. godine, a sahranjen je u crkvi Mirske mitropolije. Kasnije su njegovi posmrtni ostaci preneti u Italiju, u grad Bari.

Danas se Sveti Nikola slavi kao zaštitnik dece, studenata, siromašnih, ali i pomoraca, s obzirom na to da je prema jednoj od legendi spasao lađu iz uzburkalog mora. Jedan je od najznačajnijih svetaca u hrišćanstvu, i kao Mikulaš, ali i kao Sveti Nikola, kao jedna on najčešće slavljenih krsnih slava kod Srba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    6. decembar 2022 | 19:22

    Bas nas interesuju katolicki obicaji

  • Ivica

    6. decembar 2022 | 20:04

    Kako ste me posetili kada šmo bili mali čistimo cipe li e čizme fa dobijemo od Krampusa čokolde bombone joj radosti.Hvala vam što ste to napisali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA