• 1
 ≫ 

Ružić: Najvažnije je prijaviti nasilje odmah, radna grupa treba da izađe sa rešenjima

 ≫ 

Ružić kaže da mere u našem sistemu moraju biti kombinacija prevencije i kažnjavanja

 • 1
SNS VLADA VUCIC

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Radi suzbijanje nasilja u školama, kako je istakao ministar prosvete Branko Ružić, trebala bi Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, koju je Ministarstvo nedavno formiralo, 20. decembra da izađe u javnost sa jasnim predlozima promena podzakonskih akata, a možda čak i zakonskih rešenja.

Ružić kaže da mere u našem sistemu moraju biti kombinacija prevencije i kažnjavanja, ali kažnjavanja koje će prevenirati neka buduća nasilja.

Ministar je u Nišu na regionalnoj konferenciji posvećenoj razvoju učeničkih zadruga ocenio i da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, dobro ustrojen sistem, ali i da svi moraju da razmisle kako da ne dođe do fizičkog nasilja, prenosi RTS.

Ružić je naglasio da je najvažnije prijaviti nasilje čim do njega dođe, i to pogotovo u manjim sredinama.

- Ljudi se često ustručavaju, jer se vodi računa o tome čije dete je izvršilo nasilje, a to nikako ne sme biti kriterijum. Ako smatraju da ne mogu na terenu prijaviti nasilje, mogu da ga prijave ministarstvu i mi ćemo odmah postupati - rekao je on.

Ministar je istakao da je prevencija mnogo važna i da se deca vraćaju sa stranputice.

- Videćemo da u sklopu svih mera podignemo broj pedagoga i psihologa, što svakako može da pomogne u preveniranju nasilja - kazao je Ružić i izrazio očekivanje da će Ministarstvo finansija imati razumevanje za taj izadatak, jer je to u opštem društvenom interesu.

Kometarišući proteste radnika u prosveti, Ružić je rekao da ministarstvo i sindikati imaju odličan i stalan dijalog i da povod za proteste jeste bio slučaj nasilja u Trsteniku, ali da je u pitanju i reakcija na generalni porast nasilja u školama.

- U radnoj grupi razgovaramo i o pitanju statusa službenog lica za nastavnike, ono je na stolu. Međutim, na sastanku sa sindikatima pre tri nedelje, ja nisam stekao utisak da svi oni žele da do uvođenja dođe. Taj status pored prava donosi i određene, veoma kompleksne obaveze, a potencijalno i krivično-pravnu odgovornost, tako da je do nastavnika da razmisle da li je uvođenje statusa službenog lica u njihovom interesu - naveo je Ružić.

On je rekao da je zahvalan medijima što ovako važnu temu postavljaju na pijedestal, ali je ukazao da treba da povedu računa i o pozitivnim primerima.

- Ne želim da se baci senka na čitav obrazovni sistem, na one nastavnike, pedagoge, psihologe i direktore koji vrlo predano rade svoj posao - rekao je Ružić i dodao da ne treba predstavljati sliku crno-belom.

- Ima mnogo pozitivnih primera u školama. Mi imamo 1.800 osnovnih i srednjih škola i 750.000 učenika - naveo je Ružić.

Video: Protest prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Соња

  7. decembar 2022 | 22:45

  Ха,ха,ха,ма бежи бре! Ти ћеш да нам дајеш савете?

  4
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima