≫ 

Ovo bi mogle da budu nove mere protiv nasilja u školama

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se, na povećanje broja stručnih sardnika u školama.

  • 2
Škola učiteljica nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Radna grupa za prevenciju nasilja održala je danas drugi sastanak, kojim je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

- Važno je da još jednom naglasim da svi želimo da unapredimo procedure i njihovu primenu u cilju zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju. Na današnjem sastanku, razmatraćemo vaše predloge i drago mi je da su preventivne i korektivne aktivnosti istaknute kao značajne mere - rekao je ministar Ružić i naveo da je rok do 19. decembra da se usaglase sve predložene mere.

Ministar je posebno istakao značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija. U skladu sa tim, ministar Ružić zahvalio je ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić, koja je uzela učešće u Radnoj grupi i naglasila da joj je drago da uzme učešće u radu Radne grupe, jer smatra da je nasilje društveni problem u čijem rešavanju je važno da svi učestvuju i daju doprinos.

- Porodice su primarna kuća koja vaspitava dete i uči ga osnovnim vrednostima. Na školi, društvu je da u tome pomogne - rekla je ona.

Radna grupa Foto: Ministarstvo prosvete Republike Srbije

Mere koje su predložene na Radnoj grupi

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se, na povećanje broja stručnih sardnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplninski postupak, pitanje pojačanaog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Video: Branko Ružić: Od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu do 12 sati je 34% onlajn

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    12. decembar 2022 | 16:16

    Stručni saradnici neće i ne mogu promeniti postojeće stanje. To može samo rigorozan i sprovodljiv zakon. Teški prekrsitelji, bi trebali da budu prebačeni u SPECIJALNU ŠKOLU NOVOG TIPA, KOJE BI IMALE ZATVORSKE USLIVE,ODNOSNO USLIVE SLIČNE ZATVORU. TE ŠKOLE BI I'M BILE I KUĆA I SKOLA, TU BI ŽIVELI I UČILI ŠKOLU DOK JE NE ZAVRŠE. IMALI BI POSETE U DIOZVOLJENO VREME I VREMENSKI OGRANIČENO.

  • rikimil

    12. decembar 2022 | 15:12

    Kao dugogodišnji prosvetni radnik i sa osam generacija kao razredni starešina, evo jedne mere koja bi učinila mirniji školski dani za učenike kao i za njihove nastavnike. Jedna od mera bibila ta da učenik koji bude kažnjen jedinicom iz vladanja, bude upućen na razredni ispit koji bi se održao na kraju školske godine. Ispit bi se održao iz svih predmeta, a učenik više ne bi ni pohađao nastavu od momenta donete discipline mere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA