≫ 

Jutros mraz, a u petak i do 20°C: Evo kakvo će vreme biti za Svetog Nikolu i kada nas očekuje prava zima

Ovoga jutra zabeležene temperature u minusu, na Kopaoniku -9°C

  • 0
sunčano hladno vreme, zima, zubato sunce, vremenska prognoza Foto: Pixabay

Ovog jutra mraz i niske temperature, u sredu kiša, sneg, ledena kiša i hladna košava. U petak lokalno i do 20°C, uz toplu košavu i pljuskove sa grmljavinom. Novo zahlađenje za vikend. Od Svetog Nikole toplije. Bez prave zime do kraja decembra, prognozira meteorolog Đorđe Đurić.

Današnje jutro osvanulo je suvo i veoma hladno, u svim predelima uz mraz. Minimalna jutarnja temperatura kretala se od -7 do -2°C, u Beogradu je bilo -3°C. Kopaonik je merio -9°C, Zlatibor -6°C, a Sjenica -4°C.

- U toku današnjeg dana biće suvo i veoma hladno, a maksimalna temperatura biće od 1 do 4°C, u Beogradu do 2°C. Na severu Srbije biće sunčano, a u ostalim predelima promenljivo oblačno. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. U toku noći na jugu Srbije naoblačenje sa padavinama - najavljuje meteorolog.

Umeren mraz i u sredu ujutro. Tokom dana i dalje hladno, ali malo toplije u odnosu na početak sedmice. Jače naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom ujutro i prepodne iz južnih, proširiće se na centralne i istočne predele Srbije i tokom dana u ovim predelima padaće kiša, a sneg u brdsko-planinskim predelima i na istoku Srbije. Na području Tmočje i Negotinske Krajine biće uslova i za ledenu kišu. Na severu Srbije i u Beogradu biće uglavnom suvo. Jutarnja temperatura biće od -4°C na severu istoku do 2°C na jugu Srbije. Maksimalna temperatura biće od 2 do 6°C, u Beogradu do 4°C, a u Negotinskoj Krajini do 1°C. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima. Košava će biti hladnog karaktera.

U četvrtak suvo i toplije sa sunčanim intervalima. Ujutro se ne očekuje mraz, a tokom dana biće toplije. Maksimalna temperatura biće od 6°C na severu Vojvodine do 14°C u zapadnim predelima, u Beogradu do 10°C, a u Negotinskoj Krajini do 5°C.

- U petak će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno ili promenljivo oblačno sa kišom, a više padavina očekuje se na severu Srbije i u tim predelima biće i pljuskova sa grmljavinom. Na jugu i jugoistoku Srbije veći deo dana biće suvo. U košavskom području i na planinama duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima preko 80 km/h. Maksimalna temperatura biće od 10°C na sevreru Vojvodine do 18°C u zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima, lokalno i do 20°C i to zbog fenskog efekta junog vetra. Maksimalna temperatura u Beogradu biće do 18°C, a u Negotinskoj Krajini do 5°C - navodi Đurić.

Galebovi stoje na ledu Ada Ciganlija prošle zime / Foto: Nikola Tomić

Kako dodaje, promena vremena sledi vrlo brzo.

- Krajem dana do severa Srbije i Vojvodine očekuje se prodor hladnog fronta, pa će doći do zahlađenja. Ovaj hladni front tokom subote premeštaće se od severa ka jugu Srbije. U subotu oblačno i osetno hladnije sa kišom, na jugu i istoku sa pljuskovima sa grmljavinom.

Uz dalje zahlađenje, kiša bi u Vojvodini mogla da pređe u susnežicu i sneg, a potom će kiša i na planinama preći u sneg, uz zahlađenje krajem dana na jugu Srbije. U noći između subote i nedelje na planinama bi palo 10 ak cm snega. Maksimalna temperatura u subotu biće od 3°C na severu Vojvodine do 15°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 7°C, do večeri u daljem padu - ističe.

U nedelju će biti suvo, ali i hladno. Maksimalna temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu do 2°C. Prema trenutnim prognozama za Svetog Nikolu suvo, ujutro uz mraz, a tokom dana uz malo toplije vreme. Biće suvo, maksimalna temperatura od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C.

Od 20. decembra biće suvo, stabilno i toplije, uz dalji porast temperatura i takvo vreme obeležiće kalendarki početak zime, uz maksimalne temperature oko 10°C.

- Iako je Srbiju zahvatilo prvo zimsko zahlađenje, iako se novo očekuje tokom sledećeg vikenda, i dalje će se čekati na ono pravo zimsko zahlađenje sa obilnim snegom. Dakle, pravog snega i zime nema na vidiku minum do pred pred kraj decembra, iako će biti manjih, ali prolaznih zahlađenja, kada bi kiša prelazila u susnežicu i sneg, ali bez značajnijeg formiranja pokrivača - kaže Đurić.

Dodaje da je prosek maksimalne temperature za sredinu decembra od 4 do 8°C, te da će ona danas i sutra biti ispod proseka, u četvrtak imaće povratak na prosečne i natprosečne vrednosti. U petak, ističe, ponovo natprosečno toplo, čak i za 10 stepeni.

- Novo zahlađenje koje se očekuje sledećeg vikenda vratiće maksimalne temperature na prosečne vrednosti za ovo doba godine, da bi obe sledeće sedmice bile u porastu na vrednosti nekoliko stepeni iznad prosečnih - progonozira meteorolog.

Video: Od +18 do minusa: Čeka nas drastična promena vremena ubrzo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA