Sreća malog Aleksinčanina: Četvrtaku Vukašinu oduzeli medalju jer nije iz Niša, sad mu stigla uz izvinjenje

Vukašin je veoma srećan, njemu je sve to veoma teško palo, mnogo se raduje što je dobio medalju koju je zaslužio a koja mu je uskraćena, priča mama Kristina

  • 4
Vukašin Stojković Foto: D.K.

Vukašin Stojković, učenik četvrtog razreda OŠ „Ljupče Nikolić“ danas je dobio medalju i diplomu kojoj se nadao još 29. novembra kada mu je data pa oduzeta na školskom plivačkom takmičenju grada Niša.

Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport republike Srbije njemu i još trojici njegovih drugova, poslalo je medalje i diplome za uspeh na plivačkom takmičenju kada nisu dobili odličja sa obrazloženjem da su nagrade rezervisane samo za učesnike iz Niša.

- Vukašin je veoma srećan, njemu je sve to veoma teško palo, mnogo se raduje što je dobio medalju koju je zaslužio a koja mu je uskraćena. Evo sad baš sumiramo utiske, njemu je najvažnije da je pokaže svojim drugarima i da dokaže da je on zaista pobedio na tom takmičenju. Ono što nam smeta što od organizatora takmičenja na kojem je došlo do ovako ružnog razvoja situacije, nismo dobili nikakvo izvinjenje. Sa druge strane stiglo nam je puno poruka podrške i od Nišlija i od drugih građana Srbije koji su iz medija saznali kako je naš Vukašin nepravedno izostavljen prilikom dodele odličja. Zahvalni smo svima koji su nas podržali što mnogo znači Vukašinu za nastavak njegove plivačke karijere – kazala je dečakova mama Kristina Stojković.

Aleksandra Stojanović, pedagog škole „Ljupče Nikolić“ koja je vodila decu na plivačko takmičenje koje se okončalo dečjim suzama zbog nepravde koja im je učinjena, kaže da su oduševljeni što se u ovu priču uključilo resorno ministarstvo i republički Savez za školski sport.

- Vukašin i još troje njegovih drugova su dobili medalje za učešće na okružnom takmičenju za koje, kako su nam objasnili organizatori, nisu bile predviđene nagrade. Vukašin koji je pobedio, plasirao za dalja takmičenja. Svi smo veoma srećni zbog toga, danas su im u školi uručene medalje i diplome – saopštila je pedagogica.

Da podsetimo, đaci iz aleksinačke škole došli su u Niš na poziv Saveza za sport iz ovog grada i plivala zajedno sa niškim takmičarima. Vukašin je pobedio, dobio medalju ali mu je ona skinuta sa grudi desetak minuta nakon dodele i predata malom Nišliji koji je na cilj stigao posle njega. Mali Aleksinčanin se rasplakao, reagovali su njegovi roditelji, škola je stala iza svog učenika ali je organizator tvrdio da je sve regularno.

- Učenik iz Aleksinca je zaista bio prvi i kao najbolje plasirani biće prijavljen za republičko prvenstvo. Rezultat nije bio sporan, već protokol, kada su objavljivana imena pobednika čitana su samo njihova imena i prezimena a ne i naziv škole i grad iz koga dolaze. Grad Niš je obezbedio priznanja samo za učenike iz Niša jer je ovo bilo gradsko takmičenje koje se samo sticajem okolnosti održavalo istovremeno sa okružnim na kojem su učestvovali Aleksinčani. Razumem da su roditelji nezadovoljni, oni to gledaju sa svog aspekta, možda bih i ja tako reagovao na njihovom mestu ali pravila su pravila. Propust je bio i na strani škole, jer je decu na takmičenje trebalo da dovede profesor koji je upoznat sa protokolom a ne pedagogica – objasnio je tada Jovan Jovanović iz niškog Saveza za sport.

Na pitanje novinara Telegrafa kako to da je Vukašin prošle godine dobio medalju na istom takmičenju, Jovanović je kazao da su lane imali višak odličja.

- Smatrali smo da je bolje da ih deca dobiju nego da ih držimo u fioci, znamo koliko im to znači. Ove godine nismo imali viška, pa nismo mogli da im damo medalje – objasnio je Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. decembar 2022 | 13:42

    Vukašine, ljubim te u lepo ime. BRAVO. Živ bio i Bog te čuvao na mnogaja ljeta.

  • Lona

    15. decembar 2022 | 14:19

    Sram ih bilo, dete je pobedilo, a sad se sramno pravdaju.

  • Tihi

    15. decembar 2022 | 14:05

    Neverovatno... Bruka. Ko oduzima detetu diplomu koji su bre to ljudi?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA