• 0

Preminuo sudija Ustavnog suda Jovan Ćirić: "Ostaće upamćen kao izuzetan pravnik i kolega"

Doktorirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu sa temom "Vanpravni uticaji na kaznenu politiku sudova"

  • 0

Sudija Ustavnog suda dr Jovan Ćirić iznenada je preminuo u 62. godini. Izuzetan pravnik, objavio je sedam knjiga - monografija i skoro 200 naučnih radova - članaka. Bio je član Etičkog komiteta Kliničkog centra Srbije i na čelu Instituta za uporedno pravo kada je toj instituciji dodeljeno Sretensko odlikovanje.

Dr Jovan Ćirić ostaće upamćen kao izuzetan pravnik i kolega, posvećenik poslu, čovek širokih interesovanja, saopštio je Ustavni sud.

Rođen je 1960. godine u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet beogradskog univerziteta. Od 1985. godine radio je u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, gde je bio angažovan na nekoliko istraživačkih projekata, a 1990. je magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa temom: "Krivično delo nesavesnog lečenja bolesnika", piše RTS.

Doktorirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu sa temom "Vanpravni uticaji na kaznenu politiku sudova".

Iste godine prešao je da radi u Institut za uporedno pravo. Godine 2007. postao je direktor tog instituta, a 2009. je bio izabran u najviše naučno zvanje - naučni savetnik.

Institut za uporedno pravo, na čijem čelu se on tada nalazio, je 2016. godine predsednik republike odlikovao "Sretenjskim odlikovanjem".

Objavio je veliki broj knjiga - monografija i naučnih radova - članaka. Bio je član Etičkog komiteta Kliničkog centra Srbije, urednik časopisa "Strani pravni život".

Godine 2009. bio je član Komisije za izmene i dopune Krivičnog zakonika Srbije. U nekoliko navrata je bio član Komisija za odbranu magistarskih i doktorskih teza na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Bio je i član Komisije za sticanje naučnih zvanja pri Ministarstvu nauke od 2014. do 2016. godine, a 2013. godine Srpsko udruženje za krivično-pravnu teoriju i praksu dodelilo mu je godišnju nagradu za ostvarenja u toj godini.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta "Union" držao je konsultacije na poslediplomskim studijama. Za sudiju Ustavnog suda izabran je u decembru 2016. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok