Bivši učenik Joce Ubice za Telegraf.rs: Bili smo najproblematičniji razred, evo šta je Knežević uradio sa nama

Bivši učenik Joce Ubice tvrdi da je on bio najbolji razredni starešina

  • 77
Jovan Knežević Joca ubica, Profesor matematike u Šesta beogradska gimnazija Printskrin: Tanjug, Foto: Shutterstock

Profesor matematike Jovan Knežević, poznatiji kao Joca Ubica, suspendovan je iz Šeste beogradske gimnazije nakon što je 27 roditelja odeljenja II/2 potpisalo peticiju protiv njega zbog navodnog verbalnog zlostavljanja i preteških zadataka. Bivši učenici i kolege udružili su se nakon suspenzije i pružili punu podršku profesoru, a danas u 13 sati se ispred gimnazije održao i protest.

Jedan od Jocinih starih učenika koji mu je uputio pismo podrške, Luka Đ. Novaković, naveo je za  Telegraf.rs da njegov razred nikada nije iskusio nikakvu vrstu verbalnog maltetiranja ili vređanja od strane Kneževića. Kako objašnjava, Joca Ubica bio im je razredni starešina poslednje godine školovanja, a pamtiće ga samo po dobrom, jer je zahvaljujući Joci upisao željeni smer na FON-u.

-  Tri godine pre njega ja skoro pa da ništa nisam učio, imao sam dobre ocene, ali ne mogu da kažem da je tu postojao neki progres. Matematika mi je uvek išla. Iz srednje sam otišao na IT smer i morao sam da znam naprednu matematiku. Kada sam ošao kod Joce, čuo sam da je čuveni profesor koji je strog. Tu ima istine, zahtevan je, ali nikada nismo imali problem sa njim. On ima nekako neformalan i neposredan odnos sa učenicima, ali nas nikada nije vređao. Mnogo više vremena i sebe ulaže u decu, što je meni prijalo. Mi smo sa njim imali razgovore na neformalnom nivou i mislim da je neko njegove reči izvukao iz konteksta. Sa nama nikad nije koristio psovke niti nas omalovažavao niti je bilo naznaka verbalnog nasilja - kaže nam Novaković.

Ipak, prema rečima bivšeg učenika, Knežević je imao razumevanja za one koji nisu želeli da nastave da uče matematiku na fakultetu. Kako objašnjava, za njih su časovi bili rasterećeniji, a za đake kojima je ovaj predmet bio potreban i na akademskim studijama uvek je nalazio dodatno vreme.

- Oni koji nisu hteli da nastave matematiku na studijama bili su dosta rasterećeni na njegovim časovima. Posebno je radio i sa njima. Nama kojima je trebala matematika za prijemni, posvetio je mnogo pažnje. Od septembra je držao pripremnu nastavu, što nije bio u obavezi da radi. Ja koji sam znao matematiku i pre njega, kada sam došao kod Kneževića osećao sam se kao da sam došao na čas španskog jezika, što je sramota. Imao je razumevanja i presudnu ulogu da nas popravi i ispravi nedostatke - objašnjava Luka za naš portal.

Kako kaže, njihovo odeljenje profesori baš i ne pamte po lepom. Sada, sve deluje kao naivna dečija igra, ali Luka nam opisuje da je nastavnicima često bilo teško da se izbore sa đacima ovog razreda. Pored ozbiljnih sukoba sa profesorima, imali su veliki broj izostanaka, a bivši učenik Šeste beogradske gimnazije tvrdi da je Joca Ubica te probleme uspeo da popravi već u prvom polugodištu četvrte godine.

- Mi smo tri godine imali drugačiju garnituru profesora, a u četvrtom razredu dobili smo novog razrednog - to je bio Joca Ubica. On nas je preuzeo kao možda najproblematičniji razred u tom momentu, svi su mislili da će u tom spoju biti dosta sukoba, ali stvarno ih nije bilo. Naše odeljenje je uvek bilo problem za sve profesore, stvarno smo bili vrlo problematični. Niko se nije žalio na profesora Kneževića. Kada sam video da su ga opet suspendovali pomislio sam da je to katastrofa. On je nas kao razredni vratio u red. Nama je bilo super tri godine, nismo učili, bežali smo, ali nam je prešlo u naviku da nemamo neki odnos prema školi i da smo buntovni. Kao razred smo imali 12.000-13.000 izostanaka, a on je uspostavio odnos koji se mora poštovati. Nakon što je došao broj izostanaka je drastično opao - dodaje Novaković.

Luka kaže da iako je imao samo jednog razrednog starešnu pre Kneževića, može da potvrdi da je Joca Ubica bio najbolji.

U sećanju će mu ostati trud i zalaganje profesora matematike koji se borio da grade bolji odnos, kako bi kasnije postali bolji ljudi. Iako se svi slažu da će priča o "strogom profesoru Joci Ubici" uvek živeti u Šestoj gimnaziji, bivši đaci ipak veruju da je to plus jer ima odgovornost prema deci.

"Kneževiću se crta meta na čelo"

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov prokomentarisao je za Telegraf.rs da na protestu ispred gimnazije očekuje veliki broj ljudi.

- Ideja je da se ukaže na nepremostivi jaz, da se skrene pažnja na to da se profesori sa jedne strane i učenici i roditelji sa druge doživljavaju kao protivnici, a to ne bi trebalo da bude tako. Gledamo se preko nišana. Na ovaj način šaljemo poruku da razum mora da preovlada. Da je neko razgovarao sa Kneževićem pre suspenzije siguran sam da do nje ne bi ni došlo. Održan je samo jedan roditeljski sastanak za koji profesor tvrdi da je bio linč na njega. Da su ukazali da postoji problem, on bi bio rešen na vreme - rekao je Markov za naš portal.

Članovi Foruma zgroženi su pesmom koja je nedavno objavljena na Jutjubu, a u kojoj bivši učenik Joce Ubice u više navrata vređa njega, kao i njegovu porodicu, a Markov dodaje da je pesma ujedno i inspiracija za naziv protesta jer se Kneževiću na taj način crta meta na čelo.

- Društvo ne sme da prihvati ovako nešto. Ne smemo da dozvolimo bilo kakav način pretnje. Slučaj je prijavljen policiji i biće istražen, a profesor Knežević se sigurno oseća loše. Kako uopšte možete da se osećate nakon što čujete takvevrede? - zaključuje on.

Podsetimo, autor pesme spominje ćerku i ženu profesora Joce Ubice, a kako je korisnik Jutjuba naveo u opisu videa, pesma je "satirična" i nije namenjena da ikoga uvredi.

Video: Joca Ubica o navodnom vređanju učenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    21. decembar 2022 | 21:16

    E,pa Joco,kad nisi ispunjavao zelje roditelja i delio petice , vidis sta i kako se radi.Dobri su samo poslusni , ne samo profesori.Na zalost zivimo u takvom drustvu da dobri,posteni i pametni nikom ne trebaju. Ja sam *dete* prosvetnih radnika,znam kakav stres taj posao nosi i zato imate moju punu podrsku . Izdrzite,sve dodje na svoje

  • Danilo

    21. decembar 2022 | 21:34

    Pravda za Jocu. Kamo srece da je vise takvog nastavnog kadra.

  • xy

    21. decembar 2022 | 21:09

    Ne valjaju strogi profesori, a borimo se protiv vršnjačkog nasilja. Odlučite se više šta hoćete, prvo ili drugo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA