U Srbiji 180.000 više žena nego muškaraca: Jedan faktor utiče na brojke, jači pol češće ostaje bez partnerki

Iako je broj žena u Srbiji veći, pripadnice lepšeg pola ređe ostaju bez partnera

  • 1
Popis stanovništva Foto-montaža: Shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji broj žena uveliko premašuje broj muškaraca, iako naša zemlja spada među države sa normalnim odnosom novorođenih dečaka i devojčica. Odraslih pripadnica ženskog pola ima za oko 180.000 više.

Brojevi pokazuju da su muškarci u prednosti do 39. godine života, a nakon toga brojke počinju da opadaju – pedesetogodišnjih žena ima hiljadu više nego muškaraca, u šezdesetim je broj dama veći za oko 4.000, a u sedamdesetim čak za deset hiljada. Osamdesetogodišnjakinje su u brojčanoj prednosti od 9.000 u odnosu na svoje vršnjake.

Gledajući statističke podatke logično se postavlja pitanje da li pripadnice lepšeg pola ostaju bez partnera, međutim, situacija je obrnuta. Iako je žena više, tabele pokazuju da su ipak muškarci oni koji češće završe bez bračnog statusa.

Kako navodi sociološkinja Jelena Radović za Telegraf.rs, većina stanovnika Srbije nije ni svesna da je tolika brojčana razlika između dva pola, samim tim, o njoj se i ne razmišlja, a žene ne strahuju da će ostati same, što ih dalje ne sputava u lakšem pronalaženju partnera.

- Polako se pojavljuje trend da ima više žena koje nemaju decu do tridesete godine, a sve više njih rađa posle te godine života. Žene sada više rade na školovanju i grade karijeru, pa im nije toliko bitno što je muškaraca manje, već se fokusiraju na lična i ekonomska ostvarenja. Brak nije nužan za porodicu, niti partner - kaže ona.

Jelena dodaje da su sa promenom društvenih vrednosti promenjeni i stavovi žena, pa se one više fokusiraju na drugačija ostvarenja, a drugi faktor koji objašnjava veći broj udatih pripadnica lepšeg pola prema njenim rečima je shvatanje da partnera ne moraju da traže u sopstvenoj zemlji.

- Napredak tehnologije pomaže nam da sklonimo granice u svetu, pa se žene danas više odlučuju da stupe u kontakt sa potencijalnim partnerima iz drugih država - objašnjava ona.

U velikim gradovima skoro polovina od ukupnog broja pripadnika jačeg pola ostaje bez partnerke, dok je u manjim mestima i selima ta razlika mnogo manja, te možemo primetiti da se muškarci iz većih gradova ređe odlučuju na brak.

Od 666.315 muškaraca u Beogradu, 232.333 njih ima status "neoženjen", dok je kod ženskog pola situacija malo drugačija. Od 760.395 žena u tom gradu, 207.054 su neudate, iako je njihov ukupan broj veći.  Najviše neoženjenih stanuje na sveru Srbije i to, kako pokazuju podaci iz popisa 2011. godine, 513.719.

Iako je broj rođenih dečaka svake godine veći od novorođenih devojčica, u poznijim godinama ipak dolazi do dominacije ženskog pola u brojčanom smislu, a do ove razlike dovodi veći broj preminulih pripadnika muškog pola. Ova pojava nije karakteristična samo za našu zemlju, već i za većinu država u Evropi.

Muškarci češće obolevaju, češće dižu ruku na sebe, više konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, zbog čega su i češće vinovnici nasilja i saobraćajnih nesreća. Uglavnom rade i teže i opasnije poslove i ređe idu kod lekara, te činjenica da žive čak 5 godina kraće od žena i nije iznenađujuća.

Video: Poslednja 3 jedva premašuju 100.000 stanovnika: 10 najvećih gradova u Srbiji prema poslednjem popisu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA