Srpski naučnici od otpada prave lek za različite tumore: "Sve počinje na deponiji"

Samo gram biomolekula, od kog se proizvode lekovi, košta 15.000 evra. Cena novog, dobijenog iz otpada, može biti i do 10 puta niža

 • 5
Deponija đubre naučnik naučnici laboratorija eksperimenti mikroskop Foto-ilustracija: Shutterstock

Zvuči neverovatno da od otpada može da nastane lek. Upravo na tome rade naučnici iz Beograda i Kragujevca. Cilj je da proizvodnju medikamenata učine ekonomičnijom i naprave pet lekova za infektivne bolesti i tumore.

Sve počinje na deponiji. U okviru projekta "BioECOLogics", koji finansira republički Fond za nauku, istraživači iz Beograda uzimaju uzorke, obrađuju ih i koriste kao hranu za bakterije. One prave biomolekule, ključne u prozvodnji lekova, piše RTS.

„Biomolekuli koji nastaju iz mikoorganizama, odnosno iz bakterija, procesima fermentacije dolaze u Kragujevac gde mi vršimo njihovu modifikaciju“, rekla je doc. dr Violeta Marković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

„Cilj jeste da uvedemo jon metala u te biomolekule i da na taj način poboljšamo njihovu aktivnost, bilo antimikrobnu ili antitumorsku“, dodala je prof. dr Biljana Glišić sa istog fakulteta.

Potom se biomolekuli vraćaju u Beograd, gde bi u naredne dve godine trebalo da nastane pet jedinjenja za buduće lekove.

„To znači da su to antibiotici, tri antibiotika i dva jedinjenja koja mogu da se primenjuju za lečenje različitih tumora“, objasnila je dr Jasmina Nikodinović Runić sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu.

Važnost projekta je i u uštedi. Samo gram biomolekula, od kog se proizvode lekovi, košta 15.000 evra. Cena novog, dobijenog iz otpada, može biti i do 10 puta niža.

„Pored toga, mi ćemo se truditi da razvijemo procedure koje će voditi ka smanjenju stvaranja otpadnog materijala i na taj način takođe uticati na očuvanje životne sredine“, dodala je dr Marković.

Put od deponije do apoteke je dug. Te lekove, kad budu napravljeni, očekuju pretklinička i klinička ispitivanja. Ukoliko zadovolje sve uslove, i misija naučnika biće ispunjena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bravos

  15. januar 2023 | 08:12

  Lepo ste ovo objavili da se farmakomafija odmah angažuje i uloži (podmiti) novac da se projekat stopira. Zar nisu i sodu bikarbonu izvrgli podsmehu pa napravili “apotekarsku sodu”, navodno bez aluminijuma iako ga obična kuhinjska soda ne sadrži! Ovako sodu sipaju u male kesice a košta skuplje od mnogo većeg pakovanja.

 • Mateja

  15. januar 2023 | 08:09

  Konacno cemo postati najbogatiji na svetu.Imamo toliko deponija,na svakom koraku,za sledeca dva veka tog biomolekula.Ma ne treba nam ni litijum...blago nama.

 • zoran

  15. januar 2023 | 08:52

  Cisto sumnjam.Opet neka mafijaska prevara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA