≫ 

Zima se vraća na velika vrata, stiže i sneg: Čuveni meteorolog do detalja o vremenskom preokretu u Srbiji

U petak oblačno sa kišom, u brdsko-planisnkim predelima i na severozapadu i zapadu Srbije sa susnežicom i snegom. Obilnije padavine očekuju se na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije, dok se u Bačkoj i u Sremu pre podne očekuje suvo vreme

  • 7
Kiša u Beogradu, pljusak, jesen, hladno vreme Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Umesto hladne zime, usred januara imamo prolećno vreme, ali ipak sledi zahlađenje sa kišom i snegom, kaže meteorolog Đorđe Šurić. 

Situacija sa poplava i bujicama na jugozapadu Srbije, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori je alarmantna. Nastaviće se serija sbažnih ciklona koja celom Balkanu, a samim tim i našem području, donose već tri dana veoma ozbiljne padavine. Kako se sve vreme nalazimo u prednjim i toplim sektorima ovih ciklona, nad našim predelima preovladavaju snažna južna i jugozapadna strujanja, pa sa Mediterana stiže vrlo topla vazdušna masa, ali preko Mediterana sa severa Afrike stigle su i čestice peska iz Sahare.

Temperature su juče dostizale i 20 stepeni, a ovog podneva na jugoistoku Srbije 18, u Beogradu 16. Hladni sektor ciklona već je zahvatio severozapad Srbije, a hladni front doneo je i zahlađenje, pa je u Bačkoj oko podneva temperatura opala na četiri do pet stepeni. Na visokim planinama iznad 1.500 metara visine već dva dana veje sneg, neretko je praćen i grmljavinom.

- Velike poplave i bujice pogodile su delove jugozapadne Srbije i Pešterske visioravni, a još obilnije padavine sa poplavama i bujicama, ali i odronima beleže se u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. Crna Gora već trći dan nalazi se na udaru grmljavinskog nevremena sa veoma obilnim pljuskovima, a na visokim planinama obilni sneg praćen je grmljavinom. Jak južni vetar imao je udare i do 100 kilometara na sat, a talasi su sa šetališta povukli u more preksinoć jednog dečaka, čije telo još nije pronađeno. Nažalost, dve osobe su se utopile i u Novom Pazaru kada su upale u reku Trnovica - kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Velike poplave beleže se i u Bosni i Hercegovini, a pod vodom su delovi Goražda, Foče, Mostara, Sarajeva... U toku poslepodneva u Srbiji će biti oblačno sa kišom, na jugu i jugoistoku sa obilnim pljuskovima i grmljavinom, a na planinama iznad 1.500 metara očekuje se sneg. Temperatura će se kretati od četiri u Bačkoj do 18 stepeni na jugoistoku Srbije.

Kako se centar ciklona preko Panonske nizije bude premeštao dalje na severositok, tako će hladni sektor do večeri zahvatiti celu Srbiju, a hladni front doneće pad temperature za desetak stepeni i južni vetar biće u skretanju na severozapadni. Tokom večeri snežna granica spustiće se na 500 do 700 metara nadmorske visine.

- U petak oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima i na severozapadu i zapadu Srbije sa susnežicom i snegom. Obilnije padavine očekuju se na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije, dok se u Bačkoj i u Sremu pre podne očekuje suvo vreme. Duvaće severozapadni vetar, na istoku Srbije vrlo jak. Maksimalna temperatura biće od tri stepena na severozapadu do devet na jugu Srbije, u Beogradu do četiri stepena - dodaje meteorolog.

U toku noći sa južnog Jadrana Srbiju će zahvatiti novi snažan ciklon i doneti sa jugozapada novo jače naoblačenje sa snegom. Ovaj ciklon tokom vikenda premeštaće se prema severnom Jadranu, a u Srbiji će biti oblačno sa kišom, susnežicom i snegom, dok se na planinama očekuje 20 do 30 centimetara novog snega.

Više padavina očekuje se u subotu, a u nedelju manja stabilizacija. Maksimalna temperatura će u subotu biti od jedan stepen na severozapadu do devet na jugoistoku Srbije, a u nedelju malo toplije.

- Početkom sledeće sedmice novi ciklon sa Jadrana zahvatiće Srbiju i doneti kišu i malo toplije vreme, tako da se sneg očekuje na planinama, a u nižim predelima samo na zapadu i jugozaapdu Srbije. Jaka košava imaće olujne udare, a na jugu Banata i na planinama očekuju se udari jugoistočnog vetra od preko 100 kilometara na sat. Od sredine sledeće sedmice stabilizacija vremena, pa se do kraja januara očekuje oblačno, tmurno i uglavnom suvo, uz temperature uglavnom oko prioseka za ovo doba godine. Dakle, od sutra nas očekuje zahlađenje, ali prave zime i dalje nema na vidku - zaključuje Đurić.

Video: Haos u Novoj Varoši: Tokom noći debljina snežnog pokrivača dostigla visinu od 15 centimetara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    19. januar 2023 | 20:31

    Ja ovde ne vidim nikakvu zimu jer se nigde ne pominju temperatire recimo od - 10 i vise prema tome sve dok je temperatura u plusu ili oko nule to i nije zima

  • Kiki

    19. januar 2023 | 22:35

    Kako vraca kad jos nije ni pocela?

  • Miljana

    19. januar 2023 | 22:34

    Zao ce mi biti ako nestane simbol Drine, delo vrednog i postenog coveka!Svaka mu cast.Puno je ljubavi i truda ulozeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA