Fokus na Pazaru, evo kako se voda sliva na njega: Načelnik Vidović o momentu kada će poplave stati

Za samo dva dana u Srbiji je vanredna situacija zbog poplava proglašena u 5 mesta i to u Prijepolju, Brusu, Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru

  • 0
Sjenica poplave Foto: MUP

Vanredna situacija zbog obilne kiše, izlivanja reka i poplava za samo dva dana u Srbiji je proglašena u 5 mesta i to u Prijepolju, Brusu, Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru. Davor Vidović, načelnik Nacionalnog centra za obaveštavanje Sektora vanrednih situacija MUP-a kazao je za Telegraf.rs da bi situacija trebalo da se smiri sa najavljenim zahlađenjem i snegom, koji se očekuju od sutra i za vikend.

Poplave u Srbiji krenule su od Sjenice, kada je u noći između utorka i srede počela da plavi reka Grabovica.

- Imali smo noćas situaciju da se , gde je sve ono što smo radili juče, crpeli vodu, talas opet spustio preko Peštera na Sjenicu i poplavio opet te iste objekte, čak i nešto više objekata. Nekoliko ulica je tamo poplavljeno, pa se radi stihijski. Ljudi povremeno dolaze, prijavljuju gde je još potrebno crpljenje vode, a znate i sami da nam je priritet pored crpljenja vode i spasavanje života ljudi. Isto tako, u Sjenici smo tokom noći evakuisali 4 odrasle osobe i dvoje dece, usled porasta reke Grabovice, zbog čega je došlo do poplave, ali smo i to uspeli da rešimo - navodi Vidović.

Na pitanje gde je najkritičnija situacija kaže da je najbolje da to mi sami procenimo, a zatim kreće da nam opisuje situaciju od grada do grada.

- U Tutinu je porasla reka Vidrenjak. To je lokalna reka i sama je podigla nivo vode, i tokom jutra je odmah oko 10 obekata bilo poplavljeno. I dalje je reka u porastu ali su naši timovi isto tamo na terenu i vrše se obilasci, jer ne postoji mogućnost crpljenja dokle god se voda delimično ne povuče. E, sad kako se pune vodotokovi u Sjenici i u Tutinu, sva ta voda se sliva prema Novom Pazaru, jer takvi su vodotokovi, usmereni su  prema slivu Ibra, odnosno prema rekama Jošanici i Raški. Zato se voda sliva prema Novom Pazau kroz te dve reke. Naravno, lagano, fokus se spušta prema Pazaru, gde smo, nažalost, imali slučaj sa nestalim licima koji su upali u vodu - kaže Vidović.

Prema njegovim rečima, što se tiče samog Lima, voda i dalje nadolazi.

- Svuda je podignut bedem dužine oko 320 metara u Brodarevu, koji štiti od izlivanja. I, osim porasta Lima koji je usporio, veći problem nam prave lokalni bujični vodotokovi, lokalne rečice i potoci, tako da smo i zbog jedne od takvih reka - a to je Slatinska reka, morali da evakuišemo jednu majku i 6 dece. Otac i najstariji sin su ostali u objektu. Preventivno je to urađeno, jer majka i šesoro deca su prioritet - kaže naš sagvornik.

Objašnjava da je do plavljenja u samom Brodarevu i Prijepolju došlo u delovima koji se ne štite i ne brane:

- Tako je napravljeno baš zbog tog plavljenja,  da bi se voda rasteretila.

I Drina u porastu.

- Plavi određene delove koji su ostavljeni za to na teritoriji Bajine Bašte i Ljubovije. Imamo neke objekte u toj zoni - etno naselja i kuće, ti objekti se sistemski ne brane.

kućica na Drini, poplava Foto: Damir Okanović

U Čačku je kaže naš sagovornik, kao i u ranijem peridu ali znatno manje, dolazi do poraste vode na delu koji gravitara prema reci Bjelici, koja je ranije stalno pravila probleme a naročito u Lučanima.

- Sada govorimo o gornjem toku Bjelice, gde se uliva Gorušica. Tu imamo plavljenje poljoprivrdnih zemljišta. Sve se to dešava u opštini Guča - navodi Vidović.

Na pitanje do kada će da traje ovakva situacija, odnosno kada možemo da očekujemo da reke počnu da se vraćaju u korita, kaže da se najpre očekuje smanjenje količine kiše koja koja pada na Pešteru. 

- To znači da će se voda cediti lagano. Naravno, kada dođe do pada temperature, što se očekuje sutra i za vikend, i čim kiša pređe u sneg, znatno će nam pomoći da rešimo celu tu situaciju - objašnjava Vidović.

U borbi sa poplavama aktivan je ceo sistem. vatrogasci spasioci danonoćno su na terenu. Snagama u poplavljenim područjima pomažu i kolege iz dugih gradova.

- Od početka otkao je izdato upozorenje koje smo dobili od RHMZ, načelnik Sektora Luka Čaušić, izdao je nalog lokalnim samoupravama na tim teritorijama za postupanju za umanjenje rizika a za početak za prevenivno delovanje. Ceo sistem je stavljen u pogon. i Srbijavode" se uputile soje timove. Što se se nas tiče, SVS, imamo skoro 3500 svojih pripadnika i oni momentalno mogu da odreaguju u spasavanju građana i imovine.Ali, trenutno su svi kapaciteti podignuti u Prijepolju, Pazaru, Tutinu, Sjenici i svi su pojačani sa snagama iz Užica, Kraljeva, Jagodine... - rekao je za Telegraf.rs načelnik Davor Vidović.

Video: Sve se odigralo munjevito: Dramatičan snimak bujice koja je nosila Novopazarce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA