Lim se jedva vidi od smeća, ovo je snimak koji bi svakoga zgrozio: Dve države zajednički rade na zaštiti reke

Podržava ih i Evropska Unija

  • 39

U okviru prekograničnog EU projekta „Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada“, pribojsko Javno komunalno preduzeće “Usluga” dobiće kamion za odvoženje smeća i katamaran za prikupljanje plutajućeg otpada, dok će bjelopoljsko Komunalno preduzeće Lim dobiti manji kamion"smećarku" i postaviti dve plutajuće barijere na reci Limu za prihvatanje i usmeravanje otpada.

Cilj je zaštita životne sredine duž sliva reke Lim, a vrednost projekta, koji treba da se realizuje u narednih 18 meseci, je 366 hiljada evra. Ugovor o realizaciji ovog projekta između dva komunalna preduzeća potpisan je u Bijelom Polju.

- Nadam se da će ovaj ugovor biti povod i drugim opštinama u slivu reke Lim, da nastave našim stopama, kako bismo ovu reku očistili od divljih deponija i time doprineli boljem i zdravijem životu naših sugrađana - kaže Željko Ječmenica, direktor JKP „Usluga“ Priboj.

Lim Rukovodioci dva Komunalna preduzeća iz Priboja i Bijelog Polja, Foto: Telegraf/PP media

Pored tehničkih sredstava i mehanizaije, ovaj prekogranični projekt podrazumeva i nabavku određene HTZ opreme, kao i sprovođenje edukacija, kako bi se na viši nivo podigla ekološka svest građana na polju odlaganja komunalnog otpada.

Realizacija ovog projekta u dobrom delu rešiće problem plutajućeg otpada na reci Lim,koji je u njegovom čitavom slivu postao prava plutajuća deponija, a posebno se manifestuje na području Srbije odnosno opštine Priboj, na akumulaciji HE Potpeć.

Inače, ove dve lokalne samouprave već su sarađivale na realizaciji sličnog projekta 2019.godine, kada je na obalama reke Lim uklonjeno 20 divljih deponija, a te lokacije pretvorene u zelene oaze sa zelenilom i parkovskim mobilijarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA