≫ 

Moćan govor Ane Banko: HPV virus izaziva i tumore glave i vrata, ključne odluke o zdravlju donosimo bolesni

Profesor dr Ana Banko iznela je svoje zapažanje da mi zaboravljamo na vakcinaciju onog trenutka kada bolest, zbog koje bi trebalo da se vakcinišemo, više ne vidimo

  • 18
Ana Banko, rak grlića materice Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf.rs

Humani papiloma virus (HPV) je lutrija sa sigurnim dobitkom, jer će svako u nekom periodu života naići na njega. Nažalost, rak grlića materice nije jedini tumor, koji ova infekcija izaziva, već su pored drugih tu i mnogi karcinomi glave i vrata, kaže profesor dr Ana Banko, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Banko primećuje da nismo dovoljno zdravstveno prosvećeni te da ključne odluke vezane za zdravlje ne donosimo kad smo zdravi.

- Dakle, mi svakako odluke o zdravlju donosimo kad smo bolesni ili neko od naših, i te odluke su jako često teške često. Treba da se prebacimo i na momente kada pričamo o roditeljima i deci, da bolesti koje mogu da se preveniraju su bolesti o kojima ne znamo mnogo kada treba da vakcinišemo našu decu. Dakle odluke o zdravlju treba da donosimo onda kada smo zdravi, kada su deca zdrava da bismo to zdravlje očuvali - podseća prof. dr Ana Banko.

Prof. Banko je na konferenciji posvećenoj Evropskoj nedelji raka grlića materice koja je počela danas i trajaće do 29. januara, iznela svoje zapažanje da mi zaboravljamo na vakcinaciju onog trenutka kada bolest zbog koje bi trebalo da se vakcinišemo više ne vidimo.

- Podvukla bih da se nažalost susrećemo sa mnogim prijemčivijim naslovima, izjavama i komentarima koji se lakše uvlače u glavu i dovode u sumnju  sve ono čemu je vakcinacija kao takva dovela. S tim u vezi jedna rečenica koja je bizarana a to je da je "vakcina žrtva sopstvenog uspeha". To je način da mi zaboravljamo na vakcinaciju onog trenutka kada bolest više ne vidimo - kazala je prof. Banko i dodala da u Srbiji ne postoji građani koji ne zna bar jednu osobu koja boluje od raka grlića materice ili je umrla možda od nje:

HPV virus je lutrija sa sigurnim dobitkom jer će svako u nekom periodu života naići na HPV virus. Ono što je različito u odnosu na druge virusne infekcije jeste da se ovaj virus jako dugo izlučuje, a osoba nije svesna da nosi ovaj virus. Virus podjednako nose i dečaci i devojčice, te je podjednako važno da se vakinišu i jedni i drugi, jer i jedni i drugi mogu da obole od posledica koji oni nose. To znače da je karcinom grlića materice samo vrh ledenog brega, i tačno je da najviše žena oboleva od ove vrste karcinoma. Ali, nažalost, ovo nisu jedini tumori vezani za ovu infekciju. Tu su karcinomi vagine, vulve, anusa, penisa i mnogi karcinomi glave i vrata. Jasno vam je da može oboleti i muška populacija.

Banko podseća da HPV vakcina nije nova, da postoji i upotrebljava se skoro 15 godina a da ako se računa i period njenog istraživanja, to je onda dve decenije.

- Ova vakcina, osim toga što nije nova u upotrebi, i pokazala je značajne rezultate u zemljama u kojima se upotrebljava. To znači da zemlje zapada, u kojima se upotrebljava, primećuju izostanak raka grlića materice. HPV virus ima 200, 300 tipova virusa. To znači da onog trenutka kada pomislimo da smo se oslobodili jednog tipa, ne znači da se u istom trenutku ili nešto kasnije ne bismo zarazili trećim, petim, dvestotim tipom virusa. To znači da u seksualno aktivnom životu mi kontinuirano možemo biti izloženi i nosioci HPV virusa, al i njegovi prenosioci. Vakcina je devetovaletna što zači da ona pokriva preko 90 odsto tih cirkulišućih virusa - objašnjava prof. Banko.

Profesorka podseća da vakcinacija treba da ide paralelno sa skriningom.

- Skrining je vezan za ginekološke preglede ali ono na šta je vezano za sam virus i njegovu dijagnostiku, to je HPV tipizacija koja se obavlja na Medicinskom fakultetu i u Institutu "Batut", a to je kao metoda koja detektuje virus čak i u onom trenutku kada ne postoje vidljivi simptomi - kaže prof. dr Banko.

Video: Više od 15.000 dece vakcinisano prvom dozom protiv HPV

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez obraza

    23. januar 2023 | 20:09

    "Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima obraza."

  • Side effects

    23. januar 2023 | 22:59

    Na zapadu su prestali da je daju zbog ozbiljnih nus pojava a mi se zalećemo ko muve na izmet.

  • Ajmo

    23. januar 2023 | 19:54

    Ajde SVI zavrnite rukav....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA