≫ 

Bogoljub Karić proslavio Savindan: "O veličini Svetog Save napisane su mnoge priče i ispevane pesme"

Srpski biznismen je objavio video tim povodom

  • 0
Bogoljub Karić Printskrin: Instagram/bogoljubkaric

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Svetog Savu, odnosno Savindan, koji je i školska slava. Tim povodom je na svom Instagram profilu objavio video biznismen Bogoljub Karić.

On je u objavi napisao da su ga roditelji još kao dete naučili da poštuje crkvu i Boga, pa je Savindan proslavljavao pevanjem u školskom horu, a kasnije i humanitarnim radom.

- Dragi moji, o veličini i plemenitosti Svetog Save, napisane su mnoge priče i ispevane pesme, kojih se rado setimo na Savindan, kada proslavljamo školsku slavu.

U video zapisu možete pogledati kako smo davnih dana,proslavljali ovaj veliki praznik.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bogoljub J. Karic (@bogoljubkaric)

Još kao deca smo naučeni od majke i oca da poštujemo crkvu i verujemo u Boga, pa smo Savindan slavili i pevali pesme u školskom horu, a kasnije humanitarnim radom smo tu proslavu podigli na viši nivo i pomaganjem i darivanjem drugima nastavili tradiciju Svetosavlja.

- Ovom prilikom, na naše veliko zadovoljstvo, proslavi je prisustvovao Negova Svetost patrijarh Pavle sa sveštenstvom.

Rastko Nemanjić je napustio udobnost dvora i odlazi na Svetu goru, u manastir Vatoped, gde se zamonašio i dobio ime Sava. U miru Svete gore brzo je stekao mudrost i smatrao je da je prekopotrebno da istu prenese svom narodu. Vraća se u Srbiju, i na svojim putovanjima uspeva da širi hrišćansku veru i opismenjuje narod. Gradeći po Srbiji manastire, uspeo je da se izbori za samostalnost Srpske pravoslavne crkve 1219. godine i postane njen prvi poglavar.On ujedno nosi i titulu prvog srpskog književnika. Njegovo životno delo živi i posle njegove smrti 27. januara 1235. godine, a taj dan danas se slavi kao školska slava.

Svim vernicima, školarcima, studentima, prosvetnim radnicima želimo srećnu slavu i upravo od njih očekujemo da nastave da stiču nova znanja, mudrosti i to svesrdno dele sa drugima. Slavili na mnogaja ljeta - piše u objavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA