Dve klinike KCS bez maltera i grejanja: U podrumu se i leči i kuva, evo kada će u novi prostor

U ambulantama Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma godišnje se leči skoro 50.000 pacijenata, a hospitalizuje njih oko 3.000

  • 0

Čekaonice i prijemni šalteri klinika za endokrinologiju i kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra na jednom mestu, u delu, u koji od izgradnje zgrade 1929. godine nije ušao pacijent. Uprava je ovaj prostor, do pola ukopan u zemlju, za kratko vreme morala da pretvori u ambulante i čekaonice kada su obe klinike iz Poliklinike, zbog rekonstrukcije kula u Kliničkom centru Srbije, morale da se isele.

Da bi se smanjile ogromne gužve, osposobljeni su novi šalteri, dodate stolice, osposobljene još tri ambulante u delu hodnika gde zbog vlage otpada malter, sa cevi izolacija, a vrata izgledaju kao da su tu od pamtiveka. Nema ni grejanja.

"Pacijenti nisu prolazili tim delom, to je bio tehnički prolaz. Samo jedan početni deo toga, od ulaza u kliniku do lifta je korišćen za prevoz nepokrentih bolesnika. To je bio deo u kome pacijenti nisu čekali na pregled i nisu boravili", kaže prof. dr Nebojša Lalić, direktor Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma za RTS.

Pacijenti sa kojima je RTS razgovarao imaju razumevanja za uslove u kojima se klinike nalaze. Ima, kažu, i gore. Bitno im je, ističu, da pregled može da se obavi.

U ambulantama Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma godišnje se leči skoro 50.000 pacijenata, a hospitalizuje njih oko 3.000.

U podrumu, gde pacijenti  čekaju pregled, nalazi se još i kuhinja, ali i prostorije u kojima se presvlače lekari i sestre.

"Treba da se nađe prostor za ambulante na drugom delu klinike i da se takođe proširi, da se u samom hodniku nađe još mesta za ambulante, kao i da se izgled samog hodnika privede nameni, s obzirom da su to skoro podrumske prostorije za koje nikada nije bilo dovoljno sredstava da se nešto posebno renoviraju", rekao je profesor Lalić.

Kada se završi druga kula Kliničkog centra Srbije, ambulante obe klinike preseliće se u novi prostor Poliklinike i više neće biti potrebe da se pacijenti pregledaju u ovom prostoru.

Posle toga, nadaju se u upravi, doći će na red da se, prvi put od izgradnje, kompletno rekonstruiše i Klinika za endokrinologiju, koja se prostire na 9.000 kvadratnih metara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA