≫ 

Iz vode isplivali nadgrobni spomenici i automobili: Kod Priboja izvađeno 10.000 kubika smeća, zasijao Lim

Potpećko jezero više nije plutajuća deponija

  • 2

Nakon više od 20 dana borba sa nagomilanim smećem je uspešno završena, a Potpećko jezero više nije plutajuća deponija. Iz reke Lim tokom ove akcije čišćenja izvučeno je čak preko 10.000 kubika otpada koji je deportovan na deponiju Duboko kod Užica.

"Od 12. januara krenuli smo u čišćenje u punom kapacitetu i sa kompletnom mehanizacijom. Čamcima se guralo smeće prema obali gde su veliki bageri vadili i gurali u kipere. Svaki danje bilo angažovano oko 25 kamiona, a u proseku se na dnevnm nivou izvlačilo 500 kubika smeća", izjavio je za RINU Siniša Laković iz Ekološlog udruženja Jastreb iz Priboja.

Čišćenje Potpećkog jezera obavljeno je u okviru udružene akcije Eko-uruženja Jastreb, Elektroprivrede, Srbijavoda i opštine Priboj, uz koorodinaciju Ministarstva zaštite životne sredine. Smeće koje je sada uklonjeno stiglo je tokom poplavnog talasa mahom iz Crne Gore jer je reka Lim donela sve što su nesavesni građani odlogali na neadekvatnim mestima.

"Čitava ova situacija je prava sramota za ljudski rod. Lim je doneo ogromne količine plastičnog otpada, autootpada, delove nameštaja, drvenu masu pa čak i nadgrobne spomenike. Nadamo se da će se končno pronaći neko adekvatno međudržavno rešenje, jer samo tako ovakav scenario neće biti ponovljen", dodaje Laković.

Pravu ekološku katastrofu sprečila je postavljena lančanica a oko tri kilometra uzvodno na jezeru kod hidroelektrane Potpeć.

Video: Počelo čišćenje Potpećkog jezera od smeća: Većina đubreta stiže iz Crne Gore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    3. februar 2023 | 17:34

    Strogo kaznjavati neodgovorne pojedince. Nagradjivati one koji rade na ocuvanju zivotne sredine.

  • Hems

    3. februar 2023 | 18:17

    Dje si kume. Pozdrav iz kisača

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA