≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ledeni talas stigao u Srbiju: Temperature išle i do minus 16, evo gde su izmerene najniže

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pred mnogim delovima Srbije danas je ledeni dan

  • 0
vremenska prognoza nevreme sneg mećava zavejano

Foto: Milena Đorđević

Prvi dan vikenda doneo je Srbiji jače pogoršanje vremena sa kišom, susnežicom i snegom, a lokalno je bilo grmljavine.

Hladni front u sklopu ciklona, koji se iz centralne Evrope premeštao preko Karpata ka Crnom moru, bio je propraćen veoma jakim i olujnim severozapdnim vetrom, a najjači olujni udari od preko 100 km/h zabeleženi su u Vojvodini. Olujni vetar pričinio je i manju materijalnu štetu, a zbog prekida kontaktne mreže, bio je u prekidu i železnički sobraćaj između Novog Sada i Beograda. Došlo je i do jačeg zahlađenja, pa je nakon temperatura od 3 do 7°C, ona u drugom delu dana bila u padu i sneg je počeo da pada u predelima Srbije južnije od Beograda, dok su padavine na severu Srbije i u Beogradu prestale, a došlo je i do razvedravanja.

Dramatična noć zabeležena je u noći između subote i nedelje na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije. U ovim predelima besnela je snežna mećava, jer je obilni sneg bio praćen olujnim severnim vetrom. Palo je i preko 30 cm, ponegde i preko pola metra novog snega, a stovirli su se snežni nanosi i smetovi, zbog čega su brojni lokalni putevi bili neprohodni. Najkritičnija situacija bila je na području Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Ivanjice, Golije, u višim predelima Užica, Raške i Kraljeva, ali i na području Crne Trave i Vlasine. U pomoć zavejanim putnicima pritekli su mnogi. Olujna mećava zavejala je i Kopaonik, a zbog smetova bio je i prilaz Kopaoniku iz pravca Brzeća.

Drugog dana vikenda na severu Srbije i u Beogradu osvanulo je vedro i veoma hladno jutro, a tokom dana bilo je promenljivo oblačno. U ostalim predelima Srbije sneg je od jutra bio praćen veoma jakim vetrom. Preko 25 000 ljudi ostalo je bez električne energije, a Crna Trava i brojna sela u planinskim predelima potpuna su bila zavejana. Snežni pokrivač prešao je visinu od jednog metra, do su nanosi bili i po nekoliko metara. Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku je dostigla 115 cm. Temperatura je nastavila da pada, zbog prodora ledene vazdušne mase sa severa i severoistoka.

Današnje jutro na severu Srbije i u Beogradu osvanulo je vedro i ledeno, dok je u ostalim predelima Srbije promenljivo oblačno, ponegde sa slabim snegom. Jutarnje temperature kretale su se od -10 do -5°C, u Beogradu je bilo -6°C. Zlatibor i Sjenica merili su -11°C. Još hladnije bilo je na višim planinama. Najhladniji bio je Kopaonik sa -16°C, ali je subjektivni osećaj zbog vetra bio niži od -20°C,  u gradovima oko -10°C. U gradovima najviše snega ima na jugu Srbije i u Vranju, dok su planine potpuno zavejane. Sever i istok Srbije i Beograd, kao i veći deo centralne Srbije ostali su bez snežnog pokrivača.

U nastavku dana očekuje se postepena stabilizacija vremena u predelima sa mećavom, ali se ona i dalje očekuje na višim planinama. Maksimalna temperatura biće danas od -2 do 2°C, u Beogradu do 0°C.

S obzirom na to da je ledeni dan dan u kome maksimalna temperatura ne prelazi 0°C, pred mnogim delovima Srbije danas je ledeni dan, a sunce će biti zubato. Ledeno će biti i narednih dana, a postepeni porast temperatura očekuje se krajem sedmice.

Inače, osim Srbiju, ledeni talas pogodio je i širi region. Obilni sneg zavejao je Slovačku i jug Poljske, kao i severni deo Crne Gore, a visina snega na Žabljaku dostigla je 100 cm. Na Jadranu je vedro, ali problem pričinjava orkanska bura sa udarima preko 120 km/h. Ledeni talas stigao je i do Grčke i doneo obilni sneg planinama, a zabelela su se i brda oko Atine. Nažalost, jugoistočni deo Turske pogodio je katastrofalni zemljotresa, u kome je poginulo više stotina ljudi, a ledeni talas spustiće narednih dana na ovom području temperature u planinskom području i niže od -20°C. Severozapad zemlje i Istanbul u naredna dva dana pogodiće snežna mećava, a zbog olujnog nevremena već je otkazan veliki broj letova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA