Vreme čitanja: oko 2 min.

Sever Srbije u ''plusu'', jug u ''minusu'': Evo gde je izmereno -15, a temperatura će nastaviti da pada

Vreme čitanja: oko 2 min.

U drugoj polovini sedmice nastaviće se dominacija veoma snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak

  • 0
Vreme Srbija

Foto: Shutterstock

I danas je u Srbiji osvanulo ledeno jutro, a iako je došlo do stabilizacije vremena, nastavlja se period veoma niskih temperatura.

Današnje jutro na severu Srbije osvanulo je vedro, a u ostalim predelima oblačnije ili tmurno, uz maglu. Najhladnije je na planinama, pa se na Kopaoniku temperatura spustila na -15 stepeni, a severoistočni vetar uslovio je da je subjektivni osećaj niži od minus 20 stepeni. Vrlo hladno bilo je i gradovima, uz temperature od -10 do -4°C.

Većina putnih pravaca je raščišćena, ali poseban problem stvara led, jer sneg koji se topi preko dana, uslovljava da se tokom večeri, noći i jutra pretvori u led.

U većem delu Srbije danas se očekuje suvo i sunčano ili umereno oblačno, a oblačnije se očekuje u planinskim predelima, ponegde uz provejavanje sasvim slabog snega.  Vetar će oslabiti. Maksimalna temperatura biće od minus dva do dva stepena, u Beogradu do 1°C. Severni predeli Srbije danas tokom dana preći će u plus, dok će južna polovina ostati u minusu i tim predelima očekuje se ledeni dan.

Sreda će Srbiji ponovo doneti ledeno jutro, ali će tokom dana biti malo toplije, uz maksimalne temperature od 0 do 4°C. Očekuje se nešto više oblačnosti, ponegde i provejavanje veoma slabog snega, ali on neće uticati na povećanje snežnog pokrivača.

U drugoj polovini sedmice nastaviće se dominacija veoma snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak. Ovo polje pritiska sprečavaće prodor oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantikaunutar evropskog kopna i do Srbije, pa se očekuje vedro.

U četvrtak i petak očekuju se ledena jutra, a četvrtak će doneti najniže jutarnje temperature delovima Srbije od početka zime. U prilog tome ići će vedre noći i jutra, bez oblačnosti, pa se očekuje ogromno izračivanje vazduha u atmosferu, zbog čega će najhladnije biti na višim planinama, na visoravnima i u kotlinama. U većem delu Srbije jutarnja temperatura biće od minus 12 do minus 6 stepeni, lokalno i niže. Najhladnije biće na Pešteru, pa se tako na području Sjenice očekuje minus 20 stepeni. Ipak, tokom dana biće toplije, pa se uz sunčano očekuje i znatno prijatnije vreme. Maksimalna temperatura biće od tri do sedam stepeni, u Beogradu do pet.

Tokom vikenda u Srbiji se očekuje više oblačnosti, a zbog toga će značajno otopliti jutra i oslabiti jutarnji mraz. U nedelju se očekujuje prolazno naoblačenje sa slabom kišom, susnežicom i snegom, ali se značajnije padavine ne očekuju.

Za razliku od ove, sledeće sedmice biće znato toplije u Srbiji, naročito u toku jutra, a postepeno će otopliti i tokom dana. Prema trenutnim prognozama nema na vidiku da se u narednih 7 do 10 dana očekuju obilnije padavine, niti sneg.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA